d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Veliko priznanje: Blatski govor kulturno dobro Hrvatske!

  Govor Blata na Korčuli uvršten je na popis nematerijalnoga kulturnog dobra RH.

  Blatski fižuli, ustanova u kulturi prijavili su prijedlog za upis, nakon čega je prošao osnovnu proceduru pripreme za upis u Registar kulturnih dobara RH, koja je obuhvaćala stručnu valorizaciju, pisanje teksta obrazloženja upisa i završnu odluku o upisu. U cijeloj je proceduri sudjelovalo Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu sastavljeno od eminentnih vanjskih stručnjaka. Brojne ustanove i udruge njeguju blatski govor kroz predstave za djecu, večeri blatskog govora i slične događaje. Stoga im je upis tog govora u Registar kulturnih dobara veliko priznanje, ali i poticaj da ga nastave njegovati.

  Ivana Sardelić iz Blatskih fižula, ustanove u kulturi ne skriva zadovoljstvo zbog ovoga priznanja, ističući da je mnogo ljudi zaslužno za očuvanje blatskog govora koji se njeguje još od dječje dobi.

  Svatko može pročitati neki tekst na blatskom govoru, no za ovaj je govor bitan naglasak, odnosno način na koji će se pročitati. Naš blatski govor se mora očuvati ne samo kroz naglasak, nego i kroz izgovorenu riječ, cijelu rečenicu i kroz jedan kontekst koji ima blatski govor, kaže Ivana Sardelić.

  Upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske priznanje je svima onima koji su radili na očuvanju blatskog govora, kao važnog dijela bogate blatske baštine i poticaj svima onima koji će to raditi u budućnosti, na ponos predaka, te onih najmlađih na kojima svijet ostaje.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.