d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Damir Karin: “Baseball je jedan od rijetkih sportova koji našu dijasporu iz Amerike i Australije dovodi u Hrvatsku”

  Europsko prvenstvo u bejzbolu U18 održat će se u njemačkom Regensburgu od 8. do 14. srpnja ove godine. Ukupno 12 momčadi odmjerit će snage u Armin-Wolf-Areni, a među njima i hrvatska reprezentacija koja će ove godine biti ojačana igračima iz hrvatskog iseljeništva. Tim povodom razgovarali smo s dugogodišnjim karlovačkim bejzbolašem, hrvatskim reprezentativcem i izbornikom Damirom Karinom

  Koliko je baseball popularan u Hrvatskoj, kakva su očekivanja od naše reprezentacije na nadolazećem prvenstvu i zašto je ovo natjecanje jedinstvena prilika za mlade sportaše iz hrvatskog iseljeništva, pročitajte u nastavku.

  Za početak, recite nam koliko je baseball popularan među mladima u Hrvatskoj i zašto biraju taj sport?

  Iako se baseball u Hrvatskoj počeo igrati prije gotovo 100 godina, a većina naših klubova (Karlovac, Split, Varaždin, Zagreb) rade već duže od 40 godina, baseball ne uživa popularnost kao glavni sportovi u RH. Ono što je dobra vijest jest da se mladi sve više počinju baviti sa baseball-om i to u sve ranijoj dobi, pa tako u RH imamo organiziran Little League Croatia natjecanje za djecu od 8 do 14 godina.

  Little League sa sjedištem u USA je najveće i najpopularnije natjecanje za mladež i nama je izrazita čast biti dio toga.

  U upoznavanju djece sa baseball-om klubovi organiziraju prezentacije po školama gdje se djeca po prvi puta upoznaju s Igrom. Mi na području sjeverne Hrvatske trenutno imamo cca 200 djece u toj dobi, a po iskustvu, rekao bih ih da upravo baseball rekviziti, palica i rukavica nekako najviše privlače djecu. To je nešto čega u ostalim sportovima nema (ima samo jedna lopta), dok u baseball-u svako dijete dobije svoju rukavicu, palicu, kacigu. Posebno im je zabavna oprema za catchera.

  Kakvi su dosadašnji rezultati hrvatske reprezentacije? Koliko dugo se natječemo na europskim prvenstvima i koji je najbolji uspjeh do sada?

  Hrvatska se natječe na Europskim prvenstvima od osamostaljenja. Prva ekipa koja je zaigrala pod zastavom Hrvatske je Olimpija iz Karlovca koja je 1991. nastupila na turneji po Americi kao prva selekcija iz Hrvatske koja je igrala na Američkom tlu pod zastavom i himnom Hrvatske.

  Prva je na Europskim prvenstvima zaigrala Hrvatska Seniorska reprezentacija, 1992. godine u Njemačkoj, a već u sljedećih par godina Hrvatska je nastupila i u juniorskoj konkurenciji. Prošle godine selekcija U18 je osvojila kvalifikacijski turnir u Irskoj i tako se plasirala među 12 najboljih momčadi na starom kontinentu.

  Najbolji plasman seniorske reprezentacije četvrtfinale Europskog prvenstva i 7. mjesto iz 2021. godine dok je, ako se ne varam, juniorska reprezentacija jednom završila među prvih 10 reprezentacija.

  Kakva su očekivanja od naše U18 reprezentacije na nadolazećem prvenstvu?

  Uh, teško pitanje. Ovdje nam nije na ruku išao sistem natjecanja gdje su kvalifikacije jedne godine, a prvenstvo druge godine. Najveći dio generacije koja je osvojila kvalifikacijski turnir sada ima 19 godina pa ne može nastupiti na ovom prvenstvu. Tako da je ove godine reprezentacija pomlađena.

  No, ono što se vidi iz dosadašnjeg igranja da postoji tu 12-13 ozbiljnih igrača koji mogu pobijediti svaku reprezentaciju na prvenstvu ali isto tako i izgubiti od bilo koga jer je konkurencija zaista jaka a naša je klupa dosta tanka. Španjolska, Italija i Njemačka su velesile Europskog baseball-a i reprezentacije sa najvećim budgetom. Izrael je realno 100% „american team“ pa je teško procijeniti njihovu snagu.

  Kao pravi Hrvati i sportaši idemo osvojiti prvenstvo, ali realnost nam govori da bi sa dvije pobjede na ovom prvenstvu, u grupi protiv Austrije i kasnije još jedna za plasman, smatrali ovo prvenstvo uspješnim.

  Kako komentirate skupinu u kojoj se nalazi Hrvatska, a koju još čine Španjolska, Italija, Njemačka, Izrael, i Austrija. Tko će nam biti najveća konkurencija?

  Skupina je izuzetno jaka. Rekao bih da je Njemačka kao domaćin favorit u ovoj skupini. No Talijani su tradicionalna sila, a i Španjolci imaju jednu odličnu generaciju. Izrael ovisi o igračima iz Amerike što može znatno varirati u kvaliteti, a Austrija je zemlja koja je pored Češke najviše napredovala u zadnjih 15 godina.

  Onako nekako po osjećaju mi bismo se sa Austrijom i Izraelom trebali boriti za 4. mjesto u grupi i šansu da se završi među 8 najboljih reprezentacija.

  Kakav je sustav natjecanja?

  U grupi se igra svatko sa svakim, pet dana zaredom što je nama veliki hendikep s obzirom na manji fond kvalitetnih igrača. Nakon toga ustvari slijede najvažnije utakmice. Prvi i drugi iz grupe A se križaju s prvim i drugim iz grupe B i igraju polufinale, a dan nakon toga pobjednici finale. Momčadi koje u grupnoj fazi završe od 3. mjesta nadalje u grupi igraju za plasman od 5. do 12. mjesta.

  Za nas je ključno biti 10. ili bolji jer nam to osigurava siguran nastup na sljedećem Europskom prvenstvu, dok 11. i 12. reprezentacija moraju opet sljedeće godine kroz kvalifikacijske turnire osigurati mjesto u elitnom natjecanju. U tom slučaju bismo budućim generacijama osigurali nastup na Europskom prvenstvu.

  Objavljen je poziv igračima iz iseljeništva. Koji su sve uvjeti za prijavu i kako se mogu prijaviti?

  Mi već dugi niz godina“ surađujemo“ s našim iseljenicima za seniorsku reprezentaciju i jedan smo od rijetkih sportova koji našu dijasporu iz Amerike i Australije dovodi u Hrvatsku. Ove godine smo odlučili isto napraviti i za U15 i U18 reprezentaciju i odaziv je zaista bio veliki.

  Tu nam je uvelike pomogla Hrvatska Bratska Zajednica u Americi i urednica časopisa Hilda Obadic koja je objavila naš poziv u časopisu. Imamo jedan obrazac na koji se svi zainteresirani mogu prijaviti, ostaviti osnovne podatke, kratki video igrača. Mi onda direktno kontaktiramo igrače i usmjeravamo ih gdje bi bili najbolji fit. Igrači se mogu prijaviti putem web obrasca na LINKU, lozinka je croballplayer.

  Ako treba pomažemo i s papirima oko državljanstva jer su uglavnom najveći problem papiri. Za nastup na Europskom prvenstvu dijete mora imati državljanstvo (Domovnicu) i hrvatsku putovnicu, što i nije baš česti slučaj s mladima iz Amerike koji uglavnom nemaju niti Američku putovnicu riješenu.

  Kako će izgledati pripreme, gdje će se i kad održati?

  Klasičnih priprema ove godine neće biti. Naime, mi smo reprezentaciju okupili u kasnu jesen prošle godine čim smo vidjeli situaciju s godištima. Odradili smo zimsko okupljanje, a u 3. mjesecu ove godine okupili smo kandidate za juniorsku momčad. Izabrali smo 18 najboljih iz svih klubova iz Hrvatske i njih smo registrirali za jedan klub iz Zagreba. Taj klub se prijavio i sada igra 1. Hrvatsku Baseball ligu za seniore, gdje ti mladići dobivaju nužnu minutažu (inninge). Tako će ta momčad igrati zajedno 4 mjeseca i odigrati 24 utakmice prije samog prvenstva.

  Dio „Amerikanaca“ priključuje nam se početkom 6. mjeseca, a jedan nam bacač treba doći par dana prije prvenstva. Mi imamo postavljen „Croatian National Team Playbook“ koji sadrži znakove i sve napadačke i obrambene akcije naše reprezentacije, što oni koji dublje poznaju baseball znaju da je opširno i važno gradivo. Važan dio baseball-a je mentalni dio. Iste znakove imamo za U15, U18, U23 i seniorsku reprezentaciju pa jednom kad igrač prođe kroz sustav, ne gubimo vrijeme svake godine na objašnjavanje koncepta. Isti Playbook pošaljemo i našim „Amerikancima“ pa tu uštedimo tjedan dana priprema i uigravanja.

  Ekipa će se okupiti na jednom mjestu tjedan dana prije Europskog prvenstva, odraditi mini pripreme, što bi obzirom da 80% njih igra u ekipi zajedno cijele ove godine trebalo biti dovoljno dobro da nastupe kao kompaktna ekipa na Europskom prvenstvu.

  A to je bez obzira na rezultat ipak jedna od glavnih vrijednosti koje želimo ostvariti, ispravan sportski pristup igri i pravilno baseball ponašanje na i izvan terena.

  Što biste poručili igračima iz iseljeništva koji razmišljaju o sudjelovanju na natjecanju?

  Dobrodošli su svi ljudi dobre volje koji žele pomoći svojoj domovini, upoznati svoju domovinu putem sporta, putovati sa svojim vršnjacima i kroz sport se barem nakratko vratiti u „Lijepu Našu“. Kao igrač zaigrao sam za seniorsku reprezentaciju preko 100 puta, a na zadnja dva Europska prvenstva sam bio kao izbornik seniorske reprezentacije i moram priznat da, prije svake utakmice dok svira himna i vijori se naša zastava, i dalje dobijem „goosebumps“ i pogodi me jedna posebna emocija.

  To je jedna istinska priča, jedna čista sportska priča bez politike i nekih drugih loših stvari koje se često serviraju. To je najviše što jedan sportaš može napraviti, igrati za svoju zemlju, svoje ljude, svoju zastavu. To je osjećaj iznad svih i po meni bi svaki sportaš trebao barem jednom u životu sebi priuštiti taj osjećaj.

  Ovo je jedinstvena prilika za naše iseljenike da kao djeca i mladići to dožive, jer znamo kakve je konkurencija u Americi i put do USA reprezentacije je gotovo nemoguć. Hrvatska i Europa je idealna za mladog sportaša, pogotovo za one koji su završili fakultet i neće se daje baviti profesionalno sportom, da prije nego što urone u pravi život barem jedno ljeto ili jednu godinu naprave nešto što će ih sigurno obogatiti u životu koji je pred njima.

  A bilo je slučajeva u Europi da su skauti otkrili američke igrače u Europi pa su ustvari dolaskom ovdje sebi osigurali profesionalnu karijeru u USA.

  Foto: Privatna zbirka    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.