d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Dječji folklorni festival hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

  U subotu, 20. travnja u Mülheim am Main održan je jubilarni trideseti Hrvatski folklorni festival na kojem je sudjelovalo trinaest dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj.

  Folklorno bogatstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine njeguje se generacijama u hrvatskome narodu. Očuvanju kulturne tradicije pridonose i Hrvati izvan domovine. Hrvatski dušobrižnički ured za Hrvate u Njemačkoj već trideset godina snažno pridonosi očuvanju hrvatskog identiteta kroz folklorni izričaj organizirajući naizmjenično svake godine folklorni festival odraslih i djece iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica gdje se voditelji folklornih skupina trude prenijeti stoljetno kulturno blago na sve generacije Hrvata u Njemačkoj, posebno se posvećujući onim najmlađima kojima je sudjelovanje u učenju hrvatskih narodnih plesova i pjesama često prvi doticaj s tradicijom Domovine.

  Festival je započeo službom riječi koju je predslavio vlč. Ivica Komadina, delegat Dušobrižništva za Hrvate u Njemačkoj. Djeca su na Festivalu prikazala svu ljepotu plesova i pjesama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mozaik plesova i pjesama iz Posavine, Međimurja, Hercegovine, Dalmacije, Slavonije i Zagorja, uz sav raskoš i boje narodnih nošnji, pokazao je bogatu folklornu riznicu hrvatskoga naroda, a koja se čuva i njeguje i kod najmlađih naraštaja.

  Na festivalu su nastupale folklorne skupine iz HKM Augsburg, HKŽ München, HKZ Mainz, HKM Wuppertal, HKM Duisburg, HKZ Sindelfingen, HKZ Villingen-Schwenningen, HJKŽ Rosenheim, HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt, HKZ Offenbach, HKŽ Wiesbaden, HKŽ Main Taunus/Hochtaunus i HKM Düsseldorf.

  Izvor i foto: Ivan Gavranović/Živa zajednica    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.