d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Dragan Primorac za Croatians Online: U radu kongresa sudjelovati će četiri dobitnika Nobelove nagrade

  U prvom intervjuu za Croatians Online razgovarali smo s istaknutim svjetskim liječnikom iz Hrvatske prof. dr. Draganom Primorcem.

  Prof.dr. Dragan Primorac, je pedijatar, forenzičar i subspecijalist iz medicinske genetike. Na popisu je 2% znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti, kako u karijeri tako i za 2023. godinu. Prvi je nositelj titule “Global Penn State Ambassador” u povijesti tog Sveučilišta osnovanog 1855. godine. Donedavni je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti i predsjednik je “International Society of Applied Biological Science” jednog od najuglednijih međunarodnog znanstvenih organizacija iz područja kliničke i forenzičke genetike u čijem radu sudjeluje i petero dobitnika Nobelove nagrade. Uz to predsjednik je Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina, Hrvatskog društva za humanu genetiku, a osnivač je i predsjednik  Hrvatskog društva za personaliziranu (preciznu) medicinu.  

  Redoviti je profesor je na Penn State University, University of New Haven, kineskom Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics te Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci. Ukupno je objavio oko 300 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja te 30-tak knjiga i poglavlja u knjigama, a do sada je citiran 8870 puta (Google Scholar). Osnivač je „Nobel Spirit“ TV emisija koje je pokrenuo u suradnji s HTV-om, gdje svake dvije godine s dobitnicima Nobelove nagrade u nazočnosti najizvrsnijih mladih znanstvenika iz svijeta obrađuje teme od općeg društvenog značaja, uključujući nove iskorake u biomedicinskim znanostima, važnosti personalizirane medicine u kliničkoj praksi, važnosti inovacija i novih tehnologija u gospodarstvu, itd. 


  U Split ovog lipnja dovodite Nobelovce, recite nam više o tome. 

  U pravu ste, jedan od vodećih svjetskih znanstvenih događaja tijekom 2024. godine “13th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine” održati će se u Splitu od 17-20. lipnja 2024. godine. Kongres organiziraju International Society for Applied Biological Sciences (ISABS), čuvena američka Mayo Clinic, Specijalna bolnica Sv. Katarina u partnerstvu s Američkom akademijom za forenzičke znanosti, Hrvatskom liječničkom komorom, Sveučilištem u Splitu, Institutom za antropologijom. Službeni časopis ISABS-a je Croatian Medical Journal koji tradicionalno objavljuje tematske brojeve posvećene kongresu. Uz vodeće svjetske znanstvenike, u radu kongresa sudjelovat će i četiri dobitnika Nobelove nagrade Sir Richard Roberts, prof. dr. Aaron Chechanover, prof. dr. Gregg Semenza i prof.dr. Svante Paabo. Uz njih u Split dolazi više od 450 znanstvenika i liječnika iz vodećih svjetskih institucija uključujući Harvard School of Medicine, Mayo Clinic, Oxford University, MIT, Penn State University, Max Planck Institute, Technion – Israel Institute of Technology, University of California, Arizona State University, Stanford University, Erasmus MC University, University of New Haven, Mayo Clinic, King’s College, UC Davis, University of California-Berkley, itd.  

  Osnivač ste i predsjednik ISABS-a. Što ovaj događaj znači za Hrvatsku? 

  ISABS sam osnovao još 1996. u Washington D.C.-u zajedno s prof.dr. Mosesom Schenfieldom, jednim od najuglednijih američkih genetičara, koji nas je na žalost zbog bolesti prerano napustio. Nedugo nakon toga nam se priključio i dragi prijatelj prof.dr. Stanimir Vuk Pavlović, s Mayo Clinic, i od tog perioda konstantno surađujemo. O ISABS-u je dovoljno reći da znanstveni kongresi koje organizira predstavljaju jedan od najvećih svjetskih znanstvenih „brand-ova“ iz područja personalizirane medicine te forenzičke i antropološke genetike. U radu dosadašnjih kongresa uključujući i nadolazeći u Splitu sudjelovalo je devet dobitnika Nobelove nagrade te više od 6.000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Republiku Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija iz područja znanosti, zdravstva, inovacija i turizma. 

  Fotografija: Aaron Ciechanover, Dragan Primorac, Tomas Shudof and Richard Roberts

  Koje teme će se ove godine na kongresu obrađivati?

  Predviđene teme ovogodišnjeg kongresa uključuju nove oblike liječenja karcinoma (imunoterapija, liječenje CAR-T stanicama), farmakogenomiku, translacijsku i personaliziranu medicinu, staničnu terapiju, epigenetiku, gensku i molekularnu terapiju, molekularnu dijagnostiku, prenatalnu dijagnostiku, regenerativnu medicinu, primjenu matičnih stanica u liječenju, forenzičnu i komparativnu genetiku, forenzičnu fenotipizaciju, i DNA baze podataka, antropološku genetiku i dr.

  Poseban naglasak stavljate na edukaciju najizvrsnijih učenika i studenata? 

  U pravu ste, posebno smo se fokusirali na najizvrsnije studente iz područja biomedicinskih znanosti, a njihovi najbolji radovi bit će nagrađeni s „Young Investigator Award“. Istodobno, nagradit će se i najbolji hrvatski srednjoškolci – budući znanstvenici, nagradom „The ISABS Future Scientist Award“ kao i njihovi mentori u sklopu projekta koji se realizira u suradnji ISABS-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH te Agencije za odgoj i obrazovanje. Ocjenjivat će se prijavljeni eseji iz područja biologije, genetike, kemije itd. Ove prestižne nagrade potiču mlade da već od srednjoškolske dobi prezentiraju svoju izvrsnost pred eminentnim svjetskim stručnjacima među kojima su i Nobelovci, a koji ocjenjuju njihove radove i potiču ih na daljnje znanstveno usavršavanje. “The ISABS Future Scientist Award” globalno je prepoznata kao jedna od najprestižnijih nagrada koju učenici srednjih škola mogu dobiti, a niz dobitnika te nagrade upisalo je, uz hrvatska, i najprestižnija svjetska sveučilišta među kojima su Yale University, Columbia University i Penn State University

  Kako ste zadovoljni podrškom hrvatske znanstvene scene ovom događaju i kakav je interes za konferenciju? 

  Podrška je sjajna, ali ne samo od strane hrvatske znanstvene zajednice. Zbog iznimnog značaja kongresa u promociji Republike Hrvatske, kao partner institucija uključila se sa snažnom potporom Hrvatska turistička zajednica. Ministarstvo znanosti i obrazovanja godinama pruža konstantnu potporu. U organizaciju su uključeni i Hrvatsko društvo za humanu genetiku, Hrvatsko društvo za personaliziranu (preciznu) medicinu, Institut za antropologiju,  Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split i brojni drugi.

  Vaša Specijalna bolnica Sv. Katarina je među organizatorima ovog događanja, uz poznatu Mayo Clinic. U koje događaje ćete ove godine još biti uključeni? 

  Teško je pobrojiti sve znanstvene i stručne skupove koje organizira Specijalna bolnica Sv. Katarina, pa ću istaknuti samo njih nekoliko. U suradnji s ISABS-om i The International Regenerative Medicine Experts Society (IARMES)  organiziramo i “The First Conference of The IARMES”, a u suradnji s Europskim olimpijskim odborima i Hrvatskim olimpijskim odborom, čija smo službena bolnica organiziramo “European Olympic Committees Medical Commission Meeting”. Istodobno u suradnji s Hrvatskim društvom za humanu genetiku i Hrvatskim društvom za personaliziranu (preciznu) medicinu organiziramo i “Osmi hrvatski kongres humane genetike”  te “Drugi hrvatski kongres personalizirane (precizne) medicine”.

  Vodeći svjetski izdavač Springer/Nature je upravo objavio iznimno važnu knjigu znanstvenika Specijalne bolnice Sv. Katarina “Farmakogenomika u kliničkoj praksi”. O čemu se radi?

  Prema riječima recenzenata, knjiga “Farmakogenomika u kliničkoj praksi” je najsveobuhvatnija knjiga iz ključnog područja personalizirane medicine – farmakogenomike, koja je do sada objavljena. 

  Objavljeni podatci govore da svaka četvrta smrt ima direktnu poveznicu s nuspojavama lijekova i upravo zbog toga, personalizirana medicina i farmakogenomika imaju ključnu ulogu, kako bi se ovakve nuspojave svela na minimum. S druge strane, američki časopis JAMA je još prije niz godina poslao dragmatično upozerenje. Naime, u SAD-u više od dva milijuna hospitaliziranih bolesnika na godišnjoj razini nakon uzimanja lijekova imaju ozbiljne neželjene učinke lijekova, a istodobno, njih 106.000 zbog štetnih učinaka lijekova i umre.

  Glavni cilj farmakogenomike je optimizacija liječenja svakog pacijenta. Naime, farmakogenomika proučava vezu između genetičke predispozicije pojedinca i njegove sposobnosti metaboliziranja, transporta i distribucije određenog lijeka, kao i sposobnosti vezanja za određene molekularne mete poput receptora, enzima i drugih proteina. Ona pomaže razumijevanju zašto neke osobe nemaju željeni terapijski odgovor nakon primjene lijeka, zašto je za postizanje optimalnoga terapijskog odgovora kod nekih osoba potrebno primijeniti višu ili nižu dozu lijeka, a može ukazati i na one pacijente kod kojih će terapijski učinak izostati, odnosno, na one u kojih se mogu pojaviti neželjeni učinci lijekova. Naša nova knjiga sadrži sve važne segmente farmakogenomike u kliničkoj praksi, kako bi kolegama liječnicima pomogli da je što prije integriraju u svoj rutinski rad. 

  Zbog svega navedenog tijekom održavanja našeg kongresa u Splitu, personaliizrana medicina i farmakogenomika biti će među ključnim temama.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.