d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Festival “Svi zaJedno hrvatsko naj” posvećen zaštićenim tradicijskim jelima

  Grad Vukovar bit će i ove godine, već šestu godinu zaredom, grad domaćin jedinstvenog Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. Festival je najavljen danas na konferenciji za medije na kojoj su o bogatom programu i svim novostima vezanim za šesto izdanje Festivala govorili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić, Ivica Tucak, počasni ambasador ovogodišnjeg Festivala, autor i producent festivala Aleksandar Kovačević i Slaven Klobučar ispred Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

  Ovogodišnji Festival, naglašeno je na konferenciji za medije, posvećen je zaštićenim hrvatskim tradicijskim jelima.

  Odmah na početku konferencije za medije gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo nastavljanjem tradicijeFestivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ te je otkrio tko je počasni ambasador ovogodišnjeg Festivala. 

  „Posebno nam je drago da je iz godine u godinu Vukovar, kao i ovaj Festival, sve bolji i bolji. Čast mi je i da mogu objaviti da je ambasador šestog izdanja Festivala izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak“, naglasio je Penava, a okupljenim predstavnicima medija obratio se i Tucak.

  „Posebna mi je čast da je uloga počasnog ambasadora Festivala ‘SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ’ ove godine pripala meni. Ni trenutka nisam dvojio o prihvaćanju poziva koji me posebno obradovao i to iz dva razloga: prvenstveno zato što se radi o Vukovaru, a svakako i zbog toga što je u pitanju hrvatska kulturna baština“, naglasio je Ivica Tucak.

  Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić naglasila je da je vukovarski festival „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ od velikog kulturnog i turističkog značaja ne samo za grad Vukovar, već i za cijelu Hrvatsku, ali i Europu.

  „Festival je postao jedna od glavnih manifestacija – brend koji Vukovar definira kao mjesto hrvatskog zajedništva i kroz turističku ponudu. Festival je od samih početaka prepoznat kao TOP manifestacija HTZ-a, priznat i na EU planu od Europske komisije oznakom EFFE za značajne europske kulturne festivale. Dobitnik je i turističke nagrade Simply the Best UHPA-e i časopisa Way to Croatia“, istaknula je Marina Sekulić.

  Ovogodišnji Festival, naglašeno je na konferenciji za medije, održat će se na najviše gradskih lokacija do sada. Uz Vukovarski Korzo i već dobro poznatu lokaciju središnje pozornice na Trgu Republike Hrvatske i perivoj dvorca Eltz, ove će se godine festivalski program proširiti na šetnicu uz Dunav i na atraktivnu lokaciju amfiteatra ispod Vukovarskog vodotornja.

  „Posebno nam je drago da ove godine prvi put organiziramo koncertni program na potpuno novoj i značajnoj lokaciji – u amfiteatru podno Vukovarskog vodotornja. Tu novu festivalsku pozornicu otvorit će 4. svibnja, tijekom drugog festivalskog dana u 17.30 koncert vokalnog ansambla L.I.P.E. iz Siska i učenici glazbenog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića“, naveo je Aleksandar Kovačević, producent Festivala, ispred agencije Organizatori bez granica. Predstavnicima medija obratio se i Slaven Klobučar ispred Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar koja je partner ovogodišnjeg Festivala i predstavio programske aktivnosti koje očekuju posjetitelje.

  Ovogodišnji Festival održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog sabora kulture. Podsjetimo – prošlogodišnji Festival okupio je više od osam tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore, a organizatori očekuju da će ovogodišnje izdanje nadmašiti prošlogodišnju posjetu.

  Svečano otvorenje šestog Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ održat će se na Dan grada Vukovara, 3. svibnja. Nakon tradicionalne svečane povorke i defilea svih sudionika, koji će prošetati vukovarskim ulicama, na Trgu Republike Hrvatske u 18.00 sati započet će program svečanog otvorenja, u kojem će sudjelovati više od 300 ovogodišnjih sudionika, a u sklopu kojeg će se dodijeliti i posebna priznanja HRVATSKO NAJ za promidžbu hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Važno je naglasiti i da će ove godine u cjelokupnom programu 6. izdanja Festivala sudjelovati čak 600 sudionika iz svih krajeva Hrvatske.

  Nakon svečanog otvorenja Festivala već će tradicionalno Trg Republike Hrvatske postati plesni podij za pedesetak plesnih parova u sklopu programa Vukovar pleše, a taj će se interaktivan plesni program nastaviti tijekom sva tri dana Festivala.

  U sklopu Festivala održat će se eko-etno sajam s brojnim izlagačima iz svih dijelova Hrvatske, a nova atrakcija Festivala bit će i promotivna vožnja automobila na solarni pogon koju će za građane i goste grada Vukovara organizirati TZ Siska i Sisačko-moslavačka županija u okviru utrke automobila na solarni pogon – SOELA.

  Ove će godine program za najmlađe biti posebno zanimljiv jer će u Vukovaru tijekom drugog festivalskog dana gostovati poznati Festival igračaka iz Ivanić Grada.

  Uz eko-etno sajam i Festival igračaka iz Ivanić Grada u gostima, na Vukovarskom Korzu i na Trgu Republike Hrvatske u sklopu programa Baština.hr predstavit će se brojna kulturno-umjetnička društva iz gotovo svih krajeva Hrvatske, koja će posjetiteljima približiti običaje svojih krajeva. Između ostalih, predstavljaju se KUD Zagreb-Markovac, KUU Milan Begović iz Vrlike, KUD Bjelovar, KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUD Sveti Juraj iz Krasa, općina Dobrinj s otoka Krka koja će se predstaviti s prikazom autohtone pjesme i plesa otoka Krka (Krčki tanac, sopile i sl.), KUD Družina s čipkaricama iz Paga, KUD Vinac iz Stankovaca, Vokalni sastav Kantalice iz Zadra, Viteško udruženje Kumpanjija iz Blata na otoku Korčuli i mnogi drugi.

  U sklopu Festivala posjetitelji će moći upoznati poznate i originalne hrvatske turističke destinacije i manifestacije koje će gostovati u Vukovaru: TZO Bilje će predstaviti Paprika fest i pokladnu manifestaciju Udaranje pijetla, TZ područja Banovina-Pounje svoju Kestenijadu iz Hrvatske Kostajnice, TZ Petrinje svoj festival keramike FLIK, a Udruga Žena „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca predstavlja istoimenu najstariju hrvatsku gastro-manifestaciju.

  Jedan od najposjećenijih ovogodišnjih programa bit će zasigurno scenski prikaz manifestacije koju organizira TZ Bjelovar-Bilogora – „Bilo Bilogore-Bilo Hrvatske“, koja će se održati u perivoju dvorca Eltz. U okviru programa predstavit će se i povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756 i više od stotinu kostimiranih sudionika.

  Kao i prethodnih godina, svi posjetitelji Festivala mogu očekivati i vrhunske koncerte, pa će uz program „drugA STRANA Festivala“, u sklopu kojeg će se svakoga dana predstavljati mladi talenti i pjevači, imati priliku na Trgu Republike Hrvatske uživati i u tri besplatna večernja koncerta jakih imena hrvatske glazbene scene. Prve večeri u 21.30 koncert će održati popularni Jole, druga festivalska večer rezervirana je za nastup klape Rišpet također u 21.30, a treće večeri koncert će u 20.30 održati Tiho Orlić.

  Prije večernjeg koncerta Tihe Orlića u organizaciji TZ Bjelovar-Bilogora održat će se koncert posvećen poznatom hrvatskom književniku, slikaru, tekstopiscu i autoru mnogobrojnih šansona Željku Sabolu pod nazivom „Prijatelji stari, gdje ste“.

  Kao i svake godine, organizatori ovogodišnjeg Festivala su Grad Vukovar, TZ grada Vukovara, agencija Organizatori bez granica i Hrvatska kuća „Materina priča“. Ove se godine kao partneri Festivala pridružuju TZ Bilogora-Bjelovar, Zadruga Vrhunsko vukovarsko, Gradski muzej Vukovar, Lovačko društvo Zrinski i Vukovarski vodotoranj. Sve detalje programa 6. festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ potražite na službenoj web-stranici Festivala: https://svizajedno.eu/#!/program

  Foto: PR    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.