d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  FOTO Gradonačelnik grada Lavova posjetio svoje veterane u Hrvatskoj

  Ukrajinske veterane koji trenutno borave u Republici Hrvatskoj u programu resocijalizacije posjetio je gradonačelnik grada Lavova, gospodin Andriy Sadovyi, a svojim dolaskom iskazao važnost projektu resocijalizacije ukrajinskih veterana koji se provodi u Kampu Veli Jože, Savudrija.

  Gradonačelnik grada Lavova, Andriy Sadovyi zahvalio se organizatorima projekta i hrvatskim braniteljima na velikoj pomoći koju pružaju ukrajinskim veteranima te istaknuo kako je grad Lavov do sada primio više od 17 000 ranjenika koji se rehabilitiraju, a Grad Lavov i UNBROKEN fondacija ulažu velike napore kako bi mentalno vratili ljude u svakodnevni život te istaknuo kako jedan tjedan sudjelovanja u ovom projektu resocijalizacije zamijeni mjesec dana konvencionalnog liječenja te zahvalio svim hrvatskim braniteljima i Hrvatima na velikoj podršci Ukrajini i Ukrajincima u borbi za demokratske vrijednosti.

  Ukrajinski branitelji sudjeluju u završnom dijelu programa resocijalizacije na području Republike Hrvatske koji se provodi od 3. do 12. lipnja 2024. na lokaciji Kamp Veli Jože, Savudrija, a koji je započeo 2023. godine u Hrvatskoj te se nastavio provoditi u Ukrajini kao projekt prijateljstva i zajedništva dvije države, Republike Hrvatske i Ukrajine.

  Program resocijalizacije ukrajinskih veterana provodi se u organizaciji Ronilačkog kluba hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i partnera projekta UNBROKEN fondacije iz Lavova te uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i grada Lavova, a provode ga hrvatski veterani te instruktori ronjenja koji su ujedno i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

  „Zaista me raduje što su upravo naši ratni veterani koji su prošli slične strahote u Domovinskom ratu sada vaši instruktori koji vam pružaju prijeko potrebnu rehabilitaciju i psihosocijalnu podršku kroz program resocijalizacije u organizaciji Ronilačkog kluba hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic. Većina njih su i aktivni pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su vrhunski osposobljeni i aktiviraju se u raznim velikim nesrećama pod vodom i na vodi.“, istaknuo je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, dr.sc. Damir Trut te pozdravio sve prisutne u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, gospodina Davora Božinovića te naglasio kako su Hrvatska i druge zemlje Europe uz Ukrajinu te kako će Hrvatska nastaviti pružati pomoć, kako materijalno tako i kroz ovakve i slične programe psihosocijalne pomoći i podrške.

  Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic okuplja instruktore u projektu resocijalizacije, branitelje iz postrojbi 1. GBR Tigrovi, policije, HOS-a, RIS Kutina, 4. Gardijske brigade uz podršku Udruge „Jedro i krilo“, SCUBAlife te Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata koji su pružili veliki obol u provedbi ovog projekta, a događaju su prisustvovali i izvršni direktor UNBROKEN fondacije, Oleksandr Kobzarev, načelnik PU istarske, Alen Klabot, voditelj Službe civilne zaštite Pazin, Mladen Kiković, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljca Domovinskog rata, Tom Kačinari te predstavnici civilne zaštite Republike Slovenije.

  Osim prijenosa znanja i iskustva hrvatskih branitelja za što brži oporavak ukrajinskih branitelja, ovaj program povezuje osobe sa sličnim iskustvom, jača njihove međusobne odnose, stvara nova prijateljstva, a ujedno povezuje udruge civilnog društva Republike Hrvatske i Ukrajine koje na taj način mogu djelovati kvalitetnije društveno i ekonomski.“, istaknula Andreja Vedrina, voditeljica projekta resocijalizacije ukrajinskih veterana.

  Programu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske, a obratio im se i psiholog Zoran Komar koji je istaknuo potrebu kontinuiranog provođenja programa resocijalizacije, važnost podrške institucija, zajednica i obitelji.

  Aktivnosti koje provodimo u sklopu resocijalizacije usmjerene su povratku branitelja u svakodnevne tokove civilnog života, a posebno su važne za osobe koje imaju fizičke i psihičke poteškoće nakon sudjelovanja u ratnim sukobima. Program resocijalizacije je prilagođen ukrajinskim braniteljima i osobama s invaliditetom te sadrži različite fizičke aktivnosti koje djeluju pozitivno na ljudski organizam i psihičko zdravlje, uključujući i terapeutsko ronjenje, kajakarnje i druge, dok je vrlo važan segment ovog projekta i psihološka pomoć koja uključuje individualne i grupne radionice s psiholozima.“ istaknuo je predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, instruktor ronjenja te voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, te ujedno zahvalio svih hrvatskim braniteljima i pripadnicima ronilačke skupine DIP CZ RH koji sudjeluju u provedbi ovog programa resocijalizacije.

  Sudionike i uzvanike pozdravio je i gradonačelnik grada Umaga, gospodin Vili Bassanese koji je istaknuo važnost provođenja programa resocijalizacije za osobe koje su spremne dati ono najvrijednije za korist zajednice, a posebno je bitno kada program resocijalizacije provode osobe koje su i same osjetile poteškoće nakon ratnih sukoba jer oni mogu na najbolji i najuspješniji način prenijeti svoja znanja i iskustva ukrajinskim veteranima te se zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj doprinos u organizaciji ovog projekta.

  Ovaj program temelji se na razumijevanju potreba ukrajinskih veterana, a upravo svjesni puta koji su i sami prošli, hrvatski veterani prepoznali su te potrebe te postavili temelje ovog programa resocijalizacije koji se bazira na samoaktualizaciji svakog branitelja, zatim zajedničkim akcijama i aktivnostima te razgovoru s psiholozima“, rekao je Filip Višić, savjetnik gradonačelnika grada Lavova za jugoistočnu Europu.

  Program resocijalizacije provodi se kao doprinos hrvatskih branitelja ukrajinskim braniteljima za što brži oporavak ukrajinskih branitelja s ciljem vraćanja ukrajinskih branitelja u svakodnevne tokove civilnog života, a u programu resocijalizacije na području Republike Hrvatske sudjeluju ukrajinski branitelji, uključujući i osobe s invaliditetom koje su sudjelovale u teškim akcijama i borbama u Mariupulju, zatim Buči, Izjumu te sudionici specijalne postrojbe Azova.

  Pomoć u realizaciji ovog projekta prijateljstva i podršku provedbi programa resocijalizacije pružili su SCUBAlife i Honda Marine Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) koji su prepoznali potrebu da pomognu Ukrajincima u njihovoj borbi.

  Projekt resocijalizacije ukrajinskih veterana provodi se uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.