d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  FOTO Hrvati u Astoriji proslavili svog zaštitnika, svetu misu na Merčevo predvodio fra Ivica Vrbić

  Hrvatska katolička misija bl. Ivana Merza u Astoriji, New York, ovog je vikenda proslavila zaštitnika po kojemu nosi ime. Merčevo se u ovoj vrlo živoj Misiji održava svake godine početkom mjeseca svibnja, a pored svečane svete mise, prilika je to i da djeca i mladi pokažu što su sve naučili tijekom školske godine. Naime, u Misiji djeluje i Hrvatska škola, vjeronauk te folklorna skupina Hrvatska ruža. Ove su godine gosti Misije bili hrvatski misionar u Boliviji, fra Ivica Vrbić, koji je predvodio nedjeljno misno slavlje te ženska klapa Vejanke s otoka Krka koje su otpjevale pjesmu “Zemlja uzdrhta” koja nikoga u prepunoj Crkvi Blažene Krvi Isusove (Most Precious Blood) nije ostavila ravnodušnim.

  Misu je predvodio fra Ivica Vrbić koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na rad još jednog misionara – Blaženog Ivana Merza, koji nije bio svećenik, ali je propovijedao i živio Božju riječ. Fra Ivica je pozvao sve prisutne da i sami budu misionari, da budu glasnici vjere gdje god se nalazili.

  Kao i svake godine nakon blagovanja za Božjim stolom, svi prisutni su se okupili u župnom centru gdje se druženje nastavilo uz bogat stol, ali još bogatiji kulturno umjetnički program. Folklorna skupina Hrvatska ruža za ovu je prigodu pripremila Istarski balun te izvela Pjesme i plesove iz Baranje, a njihova mala kopija, odnosno Mali folklor nikoga nije ostavio ravnodušnim Pjesmama i plesovima s otoka Suska, a posebice se poveselio voditelj HKM bl. Ivana Merza, velečasni Saša Ilijić koji im se pridružio u izvedbi. Sva djeca su zajedno izvela još i pjesmu “Moja domovina” s Hrvatskog dječjeg festivala u New Yorku.

  Djeca su kao i obično bila preslatka, ali nisu ništa manje aplauza dobili ni odrasli članovi Misije koji su izveli splet pjesama pod simboličnim nazivom “Miš maš” uz koreografiju Ive Vrbanec i Valentine Žužić. Plesalo se na pjesme “Singing in the rain”, “Moja štikla”, “Ero s onoga svijeta” te mega popularnu pjesmu “Rim Tim Tagi Dim” koja je podigla na noge cijelu dvoranu.

  Dio atmosfere pogledajte u galeriji fotografija!    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.