d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  FOTO Hrvatski branitelji pomažu Ukrajincima u programu resocijalizacije

  Hrvatski branitelji vratili se iz Ukrajine u Hrvatsku nakon treće sesije pružanja pomoći ukrajinskim veteranima kroz program resocijalizacije koji su započeli prošle godine u Hrvatskoj s ciljem što boljeg oporavka ukrajinskih branitelja.

  Program resocijalizacije pokrenuo je ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic u suradnji s partnerom projekta UNBROKEN fondacijom uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Lavova s ciljem što boljeg oporavka ukrajinskih veterana i povratka branitelja u svakodnevni život.

  „Izuzetno nas raduje nadogradnja projekta resocijalizacije s hrvatske i ukrajinske strane s obzirom da su iznimno važne sve aktivnosti koje su usmjerene povratku branitelja u svakodnevni život, a posebno za osobe koje osjećaju fizičke i psihičke poteškoće. Iako program resocijalizacije u Ukrajini provodimo pod uzbunama, provodimo ga punog srca u želji da doprinesemo poboljšanju kvalitete života branitelja nakon sudjelovanja u ratnim sukobima jer dijelimo iste vrijednosti. Program prilagođavamo ukrajinskim braniteljima i osobama s invaliditetom, a isti se  temelji na terapeutskom ronjenju jer voda kao novi medij uvelike pozitivno utječe na psihičko i fizičko stanje polaznika“, rekao je Rene Cipovec, instruktor ronjenja i predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

  Program resocijalizacije ukrajinskih branitelja sastoji se od teoretskog dijela koji uključuje brojne edukacije i radionice, prijenos osobnog iskustva hrvatskih branitelja i psihološki segment, dok praktičan dio uključuje različite aktivnosti koje pozitivno i blagotvorno djeluju na ljudski organizam, a temelje se na terapeutskom ronjenju, zatim uključuju terapeutsko jahanje, kajakarenje i brojne druge aktivnosti kao i timski rad.

  Voditeljica projekta Andreja Vedrina istaknula je kako je program resocijalizacije postavljen kao edukacijsko, sportsko, rekreativan s ciljem ovladavanja novim vještinama koje osnažuju osobnost branitelja, dok se prenošenjem znanja i iskustva hrvatskih branitelja ukrajinskim braniteljima senzibilizira i šira društvena zajednica za uključivanje u projekte i programe za povratak branitelja u svakodnevne tokove civilnog života, a osim toga projekt povezuje udruge civilnog društva iz Ukrajine i Hrvatske te je zahvalila za veliku podršku UNBROKEN fondaciji iz Lavova.

  Partner projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija koja aktivno rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima cijeli niz programa resocijalizacije, dok program provode instruktori u projektu resocijalizacije, branitelji iz postrojbi 1. GBR Tigrovi, policije, HOS-a, RIS Kutina, 4. GBR Pauci, ZUHDDR (Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata) i članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a sudionici programa su ukrajinski branitelji iz različitih postrojbi i brigada koji su od prvog dana na ratištu te su demobilizirani uslijed ranjavanja ili bolesti.

  Programi resocijalizacije su različiti, ali su svi terapijski i dugotrajni, a rezultati se postižu isključivo ukoliko je branitelj potpuno involviran u takav projekt, a dobrobiti su višestruke; fizička aktivnost u tijelu oslobađa supstance koje pozitivno djeluju  na tijelo i mozak te povećavaju psihološko zdravlje, grupne aktivnosti osnažuju socijalne kvalitete  branitelja i povezuju se s drugim korisnicima projekta čime se uspostavljaju novi kontakti, razmjenjuju iskustva i otvaraju nove teme. Provedba programa resocijalizacije je nužna za branitelje koji osjećaju fizičke i psihičke tegobe nakon sudjelovanja u ratnim sukobima“, istaknuo je Dario Duić, instruktor ronjenja i hrvatski veteran.

  „Zadovoljstvo mi je sudjelovati u ovom programu  gdje sam dobio nova znanja i iskustva od hrvatskih branitelja s velikom željom da ista mogu prenijeti svojim suborcima i kolegama, ovakvi programi resocijalizacije su nužni u Ukrajini“ rekao je Ruslan Pavlovskyi, dobrovoljac iz jedinice AZOV koji je sudjelovao u najtežim borbama u Mariupulju te se zahvalio hrvatskim braniteljima.

  Programu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske, a obratio im se i psiholog Zoran Komar koji je istaknuo potrebu kontinuiranog provođenja programa resocijalizacije, važnost podrške institucija, zajednica i obitelji.

  Projekt resocijalizacije ukrajinskih branitelja u sklopu kojeg hrvatski branitelji prenose svoja znanja i iskustva dao je jednu novu percepciju u kojem smjeru je potrebno komunicirati s veteranima nakon stresa i ratnih iskustva koje su proživjeli te na koji način društvo može doprinijeti veteranima. Program resocijalizacije zasniva se na tri stupa, samoaktualizaciji svakog branitelja, zatim zajedničkim akcijama i aktivnostima te razgovoru s psiholozima jer samo otvoreno društvo koje je spremno prihvatiti povratnike s fronta i povratnici koji su spremni započeti novi život nakon ratnih zbivanja, samo takvo društvo može kreirati jednu novu sredinu za prosperitet svih nas zajedno. Ovaj program pružio je brojne mogućnosti i smjerove te se nadamo da će isti biti prihvaćen na nivou cijelog društva Ukrajine“, rekao je Filip Višić, savjetnik gradonačelnika grada Lavova za jugoistočnu Europu

  U sklopu programa resocijalizacije hrvatski i ukrajinski branitelji zajedno su zasadili stablo bukve i lipe ispred centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju UNBROKEN u gradu Lavovu kao doprinos hrvatskih veterana ukrajinskim veteranima koje je donirao Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko u suradnji s Gradom Jastrebarsko i Općinom Marija Bistrica.

  Izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini, Anica Djamić istaknula je kako je sadnja stabala simbol zajedništva i prijateljstva hrvatskih i ukrajinskih branitelja te naglasila kako je gotovo svaka oblast u Ukrajini zainteresirana za ovakav program resocijalizacije, a ujedno zahvalila Ronilačkom klubu HRVI Nemo-Adriatic na provedbi ovog programa te Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko, gradonačelniku grada Jastrebarsko i načelniku Općine Marija Bistrica za donaciju stabala.

  Pomoć u realizaciji ovog projekta prijateljstva i pomoći ukrajinskim braniteljima pruža Honda Marine Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) uz podršku SCUBAlife koji su prepoznali potrebu da pomognu Ukrajincima i ukrajinskim veteranima, a podršku je pružio Ronilački centar NEMO iz grada Lavova i Aquapark Pliazh  gdje su se provodile aktivnosti ronjenja.

  U narednim mjesecima hrvatski branitelji nastavljaju program resocijalizacije na području Republike Hrvatske kako bi na taj način dali svoj doprinos Ukrajini i ukrajinskim braniteljima.

  Foto: PR    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.