d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  FOTO Obilježena 80. godišnjica pogibije prvog američkog zrakoplovca na otoku Visu u Drugom svjetskom ratu

  Prošlog vikenda obilježena je 80. godišnjica tragične pogibije potporučnika Johna J.K.C. Kima, prvog američkog zrakoplovca koji je izgubio život na otoku Visu tijekom Drugog svjetskog rata. Poručnik Kim poginuo je kada se njegov zrakoplov srušio prilikom polijetanja zbog kvara motora, pri čemu je također tragično stradalo 11 mladih hrvatskih boraca.

  Na komemoraciji su sudjelovali brojni visoki dužnosnici, uključujući pukovnika Scotta McLearna, američkog vojnog atašea u Hrvatskoj, i brigadnog generala Michaela Križanca, zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Obitelj Kim i gospodin Peck (nećak narednika Morrisa Pecka, čiji se zrakoplov srušio na Visu nekoliko mjeseci nakon poručnika Kima), zajedno s obiteljima poginulih hrvatskih antifašističkih boraca, također su svojim prisustvom uveličali ceremoniju. Događaju su nazočili i gradonačelnik Visa, gospodin Ivo Radica, te predstavnik Grada Komiže.

  Događaj su organizirali i sponzorirali Hrvatsko društvo za vojnu povijest i National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation, uz podršku mnogih prijatelja, suradnika i Grada Visa.

  Posebno upečatljiv bio je trenutak slijetanja američkog helikoptera Black Hawk na uzletište Vis, prvi put nakon 1945. godine. U helikopteru su bili general-bojnik Michael Križanec i pukovnik Scott McLearn. Ovim slijetanjem na simboličan način se podsjetilo na i naglasilo trajno partnerstvo između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

  Helikopter UH-60M Black Hawk Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, proizveden od strane Sikorsky/Lockheed Martin Corporation, poletio je s vojnog aerodroma Pleso u Zagrebu ranije tog poslijepodneva i sletio nedaleko od mjesta gdje je prije 80 godina djelovala velika saveznička zračna baza, podržavajući stotine zrakoplova i služeći kao privremeni dom za tisuće američkih, britanskih i antifašističkih zrakoplovaca s područja bivše Jugoslavije.

  Također, na ovom događaju predstavljena je inicijativa za izgradnju Memorijalnog centra na mjestu nekadašnjeg vojnog aerodroma na otoku Visu. Ovu inicijativu potaknuo je gosp. Velimir Mratinić, čiji je entuzijazam bio ključan u organizaciji i ovog događaja. Druga ključna osoba je gosp. Danijel Frka, koji je posvetio godine rada istraživanju ove teme, što je rezultiralo objavom njegovog kapitalnog djela “Vis – Posljednja nada”.

  Ovim događanjem ne samo da se odala počast žrtvama Drugog svjetskog rata već se i obilježila važnost dosadašnjeg razvoja suradnje te daljnjeg povezivanja i osnaživanja savezništva između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

  Obilježavanjem ove 80. godišnjice odala se počast svima onima koji su se borili za slobode koje danas uživamo.

  Foto: Mate Acalinović    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.