d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  FOTO Počela je “Domovina”! Mladi potomci hrvatskih iseljenika istražuju ljepote svoje djedovine

  U utorak 18. lipnja u Dubrovniku je započelo treće izdanje Ljetne škole „Domovina“. Polaznici ovogodišnjeg programa, njih 36, mladi su potomci hrvatskih iseljenika koji potječu iz Perua, Argentine, Sjedinjenih Američkih Država (New Yorka, Teksasa, Virginije, Arizone, Georgije), Irske, Australije, Čilea, Venezuele i Španjolske.

  Kroz četrnaest dana, koliko traje ovo nezaboravno iskustvo, sudionici će posjetiti mnoštvo lokacija od kulturnog, vjerskog i povijesnog značaja za hrvatski narod širom svijeta. Zajedno će uživati u hrvatskoj gastronomiji i glazbi, upoznat će bogatstvo hrvatskog jezika i iskusiti ljepotu života u domovini svojih predaka.

  Od Dubrovnika do Iloka

  “Domovina” je ove godine krenula iz Dubrovnika, koji je bio početna točka za upoznavanje kulturne i prirodne baštine južne Dalmacije. Razgledali su dubrovačke zidine i Muzej domovinskog rata, brodom su se uputili na izlet do Lokruma i Cavtata, a tijekom prva tri dana programa posjetili su i Ston i Omiš. Večeras će prenoćiti u Sinju, dok ih sutra očekuje razgledavanje sinjskog muzeja i Galerije Meštrović te posjet Splitu.

  Idućih dana na rasporedu će se naći i brojni drugi gradovi diljem Lijepe Naše – od Zadra, Šibenika, Gospića, Varaždina i Vukovara pa sve do Iloka, koji će biti posljednja postaja putovanja.

  Sudionici ove godine imaju i jedinstvenu priliku navijati za Vatrene u domovini svojih predaka. Tako su u srijedu, zajedno s ostalim hrvatskim navijačima, pratili utakmicu hrvatske reprezentacije s Albanijom na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

  Vrijedno iskustvo

  Jedna od sudionica ovogodišnjeg putovanja je Sabrina Bogović iz Atlante u Sjedinjenim Američkim Državama. Sabrina je za čitatelje Croatians Onlinea podijelila svoje dojmove s prva tri dana putovanja.

  Bilo je to vrlo vrijedno iskustvo. Iako je hrvatska dijaspora raširena diljem svijeta, još uvijek imamo mnogo toga zajedničkog. Razmjenjivanje priča o obiteljima koje su napustile Hrvatsku pokazalo je da se naša obiteljska povijest ne razlikuje puno. A mogućnost ponovnog povezivanja s našim zajedničkom baštinom i dubokog učenja o hrvatskoj povijesti, kako nedavnoj tako i davnoj, može nam pomoći da stvorimo čvršću vezu s domovinom i povežemo se jedni s drugima na dubljoj razini”, rekla je Sabrina.

  Ljetna škola Domovina („Domovina Birthright Program“) projekt je Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je nastao u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko – američkih stručnjaka (ACAP), a namijenjen je mladima u dobi od 18 do 30 godina.

  Projekt se održava u svrhu jačanja identiteta hrvatskog iseljeništva, poticanja globalnog umrežavanja Hrvata, kulturne i znanstvene suradnje s mladom generacijom potomaka hrvatskih iseljenika, razvoja i jačanja baštinskog turizma u Republici Hrvatskoj te jačanja svijesti o nedjeljivom hrvatskom narodu.

  U nastavku pogledajte fotogaleriju s prva tri dana ovog jedinstvenog putovanja!

  Foto: Sabrina Bogović i drugi sudionici ljetne škole “Domovina”    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.