d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  FOTO Predsjednik u Tuzli odao počast poginulim pripadnicima 115. brigade HVO-a Zrinski

  Hrvatske postrojbe iz vremena rata u Bosni i Hercegovini, Hrvatsko vijeće obrane, primjer su dobre i razumne suradnje s Armijom Bosne i Hercegovine. Sukob je bio izbjegnut, prostor je  obranjen – nije bilo idealno, bilo je teško, bilo se na rubu sukoba – takvo je bilo vrijeme. Međutim, razum i pamet nekih ljudi su pretegnuli na ovu bolju stranu i toga se treba sjećati i to treba obilježavati. Ovo je dobar dio naše zajedničke povijesti“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović koji je danas posjetio Tuzlu u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla.

  Predsjednik Republike odao je počast svim poginulim pripadnicima brigade polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće ispred spomen obilježja 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla na Husinu. Uz predsjednika Milanovića bili su ratni zapovjednik 115. brigade Zrinski HVO Tuzla Zvonko Jurić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i nositelja ratnih odličja Tuzlanskog kantona Mijo Čajić, predsjednik HVIDR-e Tuzlanskog kantona Vlado Pavljašević, načelnik stožera 115. brigade Zrinski HVO Tuzla Milenko Horvatić, predsjednik Udruge obitelji poginulih Zvonko Kubinek, pomoćnik zapovjednika za SIS Niko Jurić te posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić i vojni izaslanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini brigadir Davor Kiralj.

  Brigada Hrvatskog vijeća obrane Zrinski je bila dragovoljačka i tada prva i jedina obrambena postrojba na području Tuzle, formirana u svibnju 1992. godine kada je postalo evidentno da će se agresija i rat proširiti i na područje Bosne i Hercegovine. Brigada je osnovana radi zaštite Hrvata na području Tuzle i susjednih općina Živinice, Lukavac, Lopare i Banovići gdje je prije rata živjelo oko 40 tisuća Hrvata. Kroz 115.  brigadu Hrvatskog vijeća obrane Zrinski prošlo je gotovo 3000 branitelja, poginulo ih je 48 dok su 64 branitelja teško, a 137 lakše ranjeno.

  Na obilježavanju 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane u Kninu, u travnju ove godine, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je 115. brigadu Zrinski Hrvatskog vijeća obrane Redom Nikole Šubića Zrinskog za izuzetno junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

  Nakon odavanja počasti kod spomen obilježja brigade predsjednik Milanović susreo se s pripadnicima 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla te u pratnji ratnog zapovjednika brigade Zvonka Jurića razgledao izložbu ratnih fotografija izloženu u Domu kulture „Husino“ u Tuzli.

  Tijekom boravka u Tuzli hrvatski Predsjednik sastao se i s gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem  te je posjetio Franjevački samostan sv. Petra i Pavla. Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Željko Nikolić upoznao je predsjednika Milanovića s aktivnostima i projektima Franjevačkog samostana, istaknuvši posebno Hrvatski kulturni centar „Sveti Franjo” za kojeg je kazao da je projekt od krucijalnoga značenja za franjevce, hrvatski narod u BiH te za grad Tuzlu i sve njegove stanovnike.

  Foto: Ured predsjednika RH    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.