d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  FOTO Predsjednik ugostio Hrvatsku folklornu grupu Zagreb iz Australije koja je na turneji po Hrvatskoj

  Predsjednik Republike Zoran Milanović ugostio je danas članove i članice Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Zapadne Australije koji od 1. do 14. srpnja borave u Hrvatskoj na turneji pod nazivom „To je zemlja dide mog i oca mog“. Tijekom turneje po Hrvatskoj, ova folklorna grupa iz Australije nastupat će u Zagrebu, Vukovaru, Đakovu, Korčuli i Splitu, a danas su se kratkim folklornim nastupom predstavili i u Uredu Predsjednika Republike.

  Na turneji sudjeluje 70 članova i članica folklorne grupe koji će se pjesmom i plesom predstaviti hrvatskoj javnosti, kazali su prilikom susreta s predsjednikom Milanovićem predsjednica Hrvatske folklorne grupe Zagreb Zrinka Vlasic i potpredsjednik Raymond Vicko Pecotić.

  Predstavljajući Hrvatsku folklornu grupu Zagreb kazali su kako djeluju pri Hrvatskom centru Zapadne Australije u North Fremantleu, predgrađu Pertha, koji ima snažnu i aktivnu hrvatsku zajednicu. Djeluju od 1955. godine, a danas imaju preko 90 plesača i plesačica u dobi od pet do 55 godina koji, nastupajući na velikim proslavama unutar hrvatske zajednice, predstavljaju hrvatski identitet i kulturu široj australskoj javnosti. Izvode plesove iz Slavonije, Baranje, Like, Međimurja, Prigorja, Posavine, Hvara i Korčule.

  Nadalje, istaknuli su kako grupa pjesmom i plesom čuva hrvatski jezik, kulturu i bogatstvo hrvatske baštine te da prenoseći je mlađim naraštajima i potomcima hrvatskih iseljenika stvaraju temelje za očuvanje veza s hrvatskom domovinom. U organizaciji hrvatske turneje pomogla im je i Hrvatska matica iseljenika u okviru svoje suradnje s iseljenicima,  a novčanom donacijom turneju je podržao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

  Osim plesača i plesačica Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Zapadne Australije te članova uprave Kluba, na susretu s predsjednikom Milanovićem bio je i konzul Republike Hrvatske u Perthu Zoran Šangut.

  Foto: Ured predsjednika RH    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.