d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Hrvati Bunjevci iz Bačke gostovali u Dalmaciji

  Završena je petodnevna manifestacija ‘Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko – dalmatinskoj županiji’ koja je održana na nekoliko lokacija, u Splitu, Solinu i Kaštelima.

  Manifestaciju su organizirali Hrvatska matica iseljenika i Matica hrvatska u Splitu, uz suradnju s HU Benedikt, Hrvatskim nadzemljem i Likovnom udrugom „Emanuel Vidović”.

  Cijela manifestacija započela je druženjem u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu gdje su se okupili predstavnici organizatora, Grada i Županije. Ravnateljica novinsko – izdavačke ustanove „Hrvatska riječ” Mirjana Trkulja zahvalila je Splitu na dobrodošlici i predstavila ustanovu koja postoji od 2002. kao profesionalna institucija Hrvata u Srbiji s ciljem informiranja pripadnika hrvatske manjinske zajednice na hrvatskom jeziku.

  Glavna urednica tjednika „Hrvatska riječ” Zlata Vasiljević predstavila je istoimeni časopis koji izlazi u 1500 primjeraka.

  Ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković predstavila je ulogu Zavoda, navodeći kako je to prva profesionalna ustanova u kulturi vojvođanskih Hrvata osnovana Odlukom Skupštine AP Vojvodina od 10. ožujka 2008. godine i Odlukom Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine od 29. ožujka 2008. godine radi očuvanja, unapređenja i razvoja kulture hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini.

  Program su uveličali tamburaši pjesmama „Hej, salaši”, „Ne dam da mi moje gaze” i „Bunjevka sam, to mi je dika”.

  Manifestacija je nastavljena u nedjelju svetom misom u crkvi svetog Josipa na Mertojaku koju je vodio don Vjenceslav Kujundžić i izložbom radova u slami te večernjim koncertom tamburaša i domaćina na solinskoj Gradini. Zajedno su nastupili folkloraši HKPD Matija Gubec iz Tavankuta i FA Jedinstvo iz Splita te oduševili brojnu publiku.

  Goste iz Bačke primili su predstavnici Grada i Županije, te organizatori,Ante Ćaleta, predsjednik Hrvatske matice iseljenika, podružnice Split, te Snježana Šetka, predsjednica Matice hrvatske u Splitu. Važnu manifestaciju prati i naš medij Croatiansonline pa će predstavnici Hrvata Bunjevaca gostovati ove subote u rubrici ‘Lijepa naša Dalmacija’ u programu subotom uživo.

  Manifestacija je nastavljena u Kaštelima gdje je predstavljen Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU ‘Hrvatska riječ’ čime su još jedom pokazali kako se čuvaju hrvatski običaji i njeguje hrvatski jezik u Vojvodini..

  Završni program ove lijepe manifestacije događao se na ulicama Splita gdje su na splitskim trgovima i ulicama zajedno prošetali i zaplesali splitski folkloraši iz FA Jedinstvo i članovi HKPD Matija Gubec iz Tavankuta.

  Spoj dalmatinskog plesa, pisme s plesom sa salaša uz zvuke tambure definitivno je događaj koji je oduševio Splićane, ali i brojne turiste na Rivi, Pjaci, Voćnom trgu….
  Razišli su se uz želju: Ponovilo se!


    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.