d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Hrvatska katolička misija u Kemptenu proslavila zlatni jubilej

  U nedjelju, 12. svibnja 2024. Hrvatska katolička misija u Kemptenu svečano je proslavila pedeset godina djelovanja. Hrvatski katolici ispunili su crkvu sv. Antuna u kojoj se redovito sastaju, a jubilejsko misno slavlje predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski, apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini te predsjednik BK BiH i Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu. U koncelebraciji su bili izaslanik augsburškog biskupa mons. Alessandro Perego, kanonik zadužen za pastoral zajednica drugih materinskih jezika, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, delegat Hrvatske inozemne pastve za Njemačku don Ivica Komadina, voditelj Misije dominikanac o. Josip Dolić, dušobrižnik iz HKM Augsburg fra Mate Logara i o. Jozo Čirko OP.

  Sve je na početku slavlja pozdravio voditelj Dolić izrazivši veliku radost zbog ovog okupljanja. Nadbiskup Vukšić je u svojoj propovijedi istaknuo značenje apostolske službe kako za prvu Crkvu tako i u današnjem vremenu te je naglasio kako se u dugi povijesni hod Crkve na svoj način ugradila i ova Misija sa svojim pedesetogodišnjim djelovanjem. Prisutne je pozvao da poput prvih učenika ne budu od svijeta, već da u svijetu navještaju Radosnu vijest i svjedoče Isusovo uskrsnuće. Zahvalio je i mjesnoj Crkvi u Njemačkoj, a ovdje posebno Augsburškoj biskupiji za gostoprimstvo koje je iskazala hrvatskim katolicima.

  Na koncu mise kanonik Perego je pročitao pismo mons. Bertrama Meiera u kojemu izražava svoje čestitke i najbolje želje povodom zlatnog jubileja Misije.

  Poslije misnog blagoslova djeca iz Misije izvela su kratki program povodom Majčinog dana, a potom su se riječima čestitke i priznanja prisutnima obratili delegat Komadina i ravnatelj Markić istaknuvši zahvalnost i mjesnoj Crkvi u Augsburgu i Kemptenu, kao i Hrvatskoj dominikanskoj provinciji koja od osnutka Misije 4. svibnja 1974., a koja sada broji oko 7000 vjernika, daje svećenike za njeno vođenje: od samog osnutka do rujna 2019. godine bio je to o. Mile Gugić, od listopada 2019. o. Matijas Farkaš, a od proljeća 2022. na čelu joj je o. Josip Dolić. Zahvalnu riječ nadbiskupu Vukšiću i svima koji su se uključili u pripremu ove proslave izrekao je predstavnik Misijskog vijeća Petar Tufekčić uručivši nadbiskupu i prigodan dar.

  Za ovu proslavu članovi Misije su se pripremali prigodnom trodnevnicom tijekom koje su misna slavlja predvodili i uputili prigodne propovijedi hrvatski dominikanci o. Tomislav Kraljević, o. Anto Gavrić i o. Jozo Čirko, dok su prigodna predavanja tih dana priprave održali Felix Brunner, Slaven Dobrović i ravnatelj Markić.

  Izvor: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

  Foto: Domagoj Milošević, HKM Kempten    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.