d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Hrvatska na najznačajnijem pomorskom festivalu u Francuskoj

  redstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj sudjeluje na Festivalu maritimne baštine Escale à Sète, najznačajnijem mediteranskom pomorskom festivalu koji se održava od 26. ožujka do 2. travnja u francuskoj Oksitaniji. Riječ je o događanju koje u najvećoj mediteranskoj ribarskoj luci Sète (mjestu s niti 45 000 stanovnika) privuče oko 500 000 zaljubljenika u more i brodove te više od 130 tradicijskih brodova i velikih jedrenjaka. Festival se tradicionalno od 2010. godine održava svake dvije godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a. 

  Predstavljanje hrvatske turističke ponude na ovogodišnjem izdanju Festivala odlično je upotpunilo „Hrvatsko maritimno selo“ u okviru kojeg su organizirane brojne radionice o izradi tradicionalnih hrvatskih brodova i predstavljeni zanati vezani uz brodogradnju, kao i izložba „Hrvatska domovina mora“ autora Andrine Luić, Boška Lučeva i Vislava Torrea, ribarski gastro kutak, hrvatska i otočka narodna nošnja te klapska pjesma. Predstavljanje na Festivalu uz Hrvatsku turističku zajednicu, predvodi Udruga za promicanje maritimne i nautičke baštine Cronaves iz Splita, Udruga Palagruža iz Komiže, Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak iz Malinske, Geopark Viški arhipelag te Alternatura iz Komiže, ali i brojni volonteri. 

  Za francuske novinare i turističke agente organizirana je vožnja kanalom hrvatskim tradicionalnim brodicama Falkušama s ciljem upoznavanja domaće maritimne baštine kao još jednog oblika turističke promocije zemlje.  

  „Francuzi su jedna od najvećih pomorskih nacija i veliki zaljubljenici u more te im je Hrvatska vrlo zanimljiva odmorišna destinacija. Naša izuzetno bogata maritimna baština odličan je motiv za nove dolaske Francuza u predstojećem razdoblju, što potvrđuje i snažan interes brojnih posjetitelja već prvog dana Festivala“, izjavila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica, dodavši kako veliko zanimanje za dolaske Francuza u Hrvatsku pokazuju i ovogodišnje najave o uvođenju čak sedam novih direktnih zračnih linija (Paris/Beauvais – Dubrovnik, Marseille – Zagreb, Lyon – Zadar, Toulouse – Zadar, Nantes – Split, Strasbourg – Split i Lille – Dubrovnik).

  Važnost nastupa hrvatskih predstavnika u francuskom gradu Sète dodatno potvrđuju i rezultati koje naša zemlja ostvaruje na tržištu Francuske s kojega je lani ostvareno 577 tisuća dolazaka i gotovo 2 milijuna noćenja, što u odnosu na 2022. predstavlja rast od +9 u dolascima i +4 u noćenjima. 

  Koliki je značaj ovog emitivnog tržišta govori i posljednje TOMAS istraživanje prema kojemu su Francuzi među najboljim potrošačima u Hrvatskoj s dnevnom potrošnjom većom od 200 eura po osobi te gosti koji u izuzetno velikom broju Hrvatsku posjećuju u razdobljima pred i posezone.

  Izvor i foto: HTZ     

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.