d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  “HRVATSKA U 30 PRIČA” Picassova muza bila je – Hrvatica!

  Hrvatska je domovina kravate, u Hrvatskoj postoje brojni gradovi pod zaštitom UNESCO – a, Hrvatska ima jedno od najčišćih mora u svijetu. Ako ste mislili da su ova saznanja o našoj domovini najzanimljivija, itekako bi se prevarili jer o Hrvatskoj ima još mnogo zanimljivih, a nepoznatih priča.

  Dio njih objedinjeni su u knjizi ‘Hrvatska u 30 priča’, autora Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića te ilustratora Vedrana Klemensa čije je drugo izdanje nedavno predstavljeno u Splitu.

  Tako čitajući ovu knjigu upoznajemo Hrvatsku iz druge, do sada nepoznate perspektive. Između korica krije se tajna o tome zašto su Hrvati europski rekorderi u doniranju organa, a ipak teško podnose tuđi uspjeh, koja je Hrvatica bila muza velikog Pabla Picassa; čime su Hrvati oduševili francuskog kralja Luja XIV…..

  Jedan od autora Božo Skoko priča kako je došlo do pisanja ovoga zanimljivoga štiva:

  Kao autori iznimno smo počašćeni što je knjiga ‘Hrvatska u 30 priča’ bila najprodavanija publicistička knjiga u Hrvatskoj u 2023. godini u kategoriji društvo, politika i povijest te što i na početku ovog ljeta ne silazi s vrha popularnosti. Činjenica da je prvo i hrvatsko, i englesko izdanje rasprodano u rekordnom roku jasno govori o važnosti ovakvih izdanja u razumijevanju suvremenoga hrvatskog identiteta, ali i nedostatku sadržaja koji na jednostavan i popularan način govore o hrvatskim posebnostima, vrijednostima, doprinosima i načinu života“, kaže Skoko.

  Stoga su odlučili drugo izdanje obogatiti novim činjenicama i zanimljivostima, kako bi ta slika bila još potpunija.

  Krenuli smo od pitanja kako predstaviti Hrvatsku i Hrvate potpunom strancu? Po čemu smo slični, a po čemu se razlikujemo od ostalih europskih naroda? Što su ključne hrvatske posebnosti u odnosu na druge europske države? Što je suvremeni hrvatski identitet, a kakav je hrvatski mentalitet? Na što su Hrvati ponosni, a što smatraju svojim manama? Što čini hrvatski način života, a čime su Hrvati zadužili svijet? Uz općepoznate činjenice, ispričane na drukčiji način te mnoštvo manje poznatih zanimljivosti o Hrvatskoj i Hrvatima, knjiga odgovara i na ona kompliciranija pitanja poput – trebamo li zahvaliti za hrvatski grb i popularne kvadratiće mletačkom duždu, jesu li postojali hrvatski Indijanci ili čime smo oduševili francuskog kralja Luja XIV., a čime inspirirali Napoleona, kao i mnoga druga…“, priča Skoko.

  Svjedoci smo kako nakon svake pobjede Hrvatske na velikim nogometnim natjecanjima vrtoglavo poraste zanimanje za Hrvatsku i Hrvate diljem svijeta, pa tako na Googlu čitamo pitanja poput onih – zašto su Hrvati tako dobri u sportu, zašto Hrvatska ima tako čudan geografski oblik, kojim jezikom govore Hrvati ili tko je najpopularniji Hrvat. Pritom, napominje Skoko, umjetna inteligencija globalnih tražilica obično ponudi stereotipne odgovore, a osim popularnih turističkih vodiča i ozbiljne znanstvene literature posvećenoj Hrvatskoj, nažalost premalo je popularnih publicističkih izdanja koja bi predstavila Hrvatsku i Hrvate na atraktivan i zanimljiv način te neutralizirala stereotipe ili pogrešne informacije, koje često čitamo po globalnim medijima.

  S druge strane, poznato je kako gotovo svaka europska država ima hrpu takvih izdanja, koja pomažu da ih bolje upoznamo – primjerice Šveđane i njihov način života, Švicarce i njihove simbole, Austriju i njihovu ljubav prema prirodi i klasičnoj glazbi… Tako se često događa da mlađi naraštaji znaju puno više zanimljivosti o drugim državama, nego o vlastitoj domovini…

  “Sve nas je to motiviralo da napravimo ovo izdanje, koje je u nakladi Ljevaka i Večernjeg lista objavljeno na engleskom jeziku za sve one diljem svijeta koji se zanimaju za našu zemlju, te na hrvatskom za domaću čitateljsku publiku.- navodi Skoko. S obzirom na njezinu vrijednost, ne čudi što je predstavljanje drugog izdanja bio izniman društveni događaj u Splitu koji je okupio brojna poznata imena iz svijeta politike, sporta, pa čak i estrade.”

  Mnogima će ovo biti itekako dobro štivo za ovo ljeto u Hrvatskoj, a mnogim turistima više nego vrijedan suvenir, jer naša zemlja uz brojne poznate činjenice ima toliko toga skrivenog u 30 priča, pročitajte i iznenadit ćete se.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.