d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  I Nobelovci iz svijeta na skupu u Splitu

  Prava znanstvena elita iz svijeta i Hrvatske okupila se u Splitu, na otvaranju najznačajnijeg znanstvenog događaja godine – “13th ISABS Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine” (www.isabs.net) koji je ovoga ponedjeljka otvoren u Hotelu Radisson Blu.

  Za čitatelje i slušatelje naše medijske platforme Croatiansonline ovo nije nova vijest jer je prof. dr.sc. Primorac na našem portalu i najavio ovaj skup, a isto je i ponovio u nedavnom razgovoru u rubrici ‘Lijepa naša Dalmacija’ koji možete poslušati na linku.

  Riječ je o kongresu u organizaciji Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), Specijalne bolnice “Sv. Katarina” i Klinike Mayo, vodeće zdravstvene institucije u Sjedinjenim Američkim Državama, u suradnji s Američkom akademijom za forenzičke znanosti (AAFS) te uz potporu Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za humanu genetiku (HDHG) i Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu, Sveučilišta u Splitu i Instituta za antropologiju. ISABS konferencije predstavljaju jedan od najvećih “znanstvenih brandova” u čijem bogatom znanstvenom programu sudjeluju sudionici iz čitavog svijeta. Podatak da je do danas službenu web stranicu ISABS-a (www.isabs.hr) posjetilo više od milijun posjetitelja te je u radu kongresa sudjelovalo preko 6.000 znanstvenika i 800 pozvanih predavača, uključujući 10 dobitnika Nobelove nagrade, iz više od 78 država svijeta, sam po sebi govori o snazi ovog hrvatskog “znanstvenog branda”, prepoznatog u svijetu znanosti.

  Svečanom otvorenju nazočili su brojni uglednici iz akademskog, znanstvenog i javnog života, kao i čelni ljudi najznačajnijih svjetskih udruženja i institucija iz područja genetike, personalizirane i regenerativne medicine. Da je riječ o velikom događaju dolaskom su potvrdili Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora, Tonči Glavina, ministar turizma i sporta, dr Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednik Uprave Hajduka Ivan Bilić….
  Glavni pokretač prof dr Dragan Primorac bio je s razlogom ponosan.

  -Ovaj događaj na najbolji mogući način prikazuje golemi potencijal hrvatske znanosti putem suradnje s vodećim svjetskim institucijama poput Mayo Clinic. Ovim Hrvatsku pozicioniramo na sve svjetske znanstvene mape; jednostavno o ovakvoj Hrvatskoj sam sanjao – kazao je prof.dr. Primorac.

  U radu Kongresa i ove godine sudjeluju Nobelovci, a oni će se predstaviti u posebnom programu ‘Nobel Spirit’.

    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.