d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Izložba o Delmatima dogodine u Splitu!

  Međunarodni projekt i izložba ‘Delmati: snaga zajedništva’ u petak je predstavljen u Splitsko-dalmatinskoj županiji . Ovaj projekt ima cilj zaštitu arheoloških lokaliteta i provedbu sustavnih istraživanja prapovijesne ostavštine Delmata čiji nesalomljiv duh osjetno živi tisućama godina u Dalmaciji koja po njima nosi ime.

  Riječ je o projektu kojega je nedavno ekskluzivno za naš Croatians Online u rubrici ‘Lijepa naša Dalmacija’ najavila Daria Domazet, ravnateljica Muzeja Cetinske krajine, a razgovor možete poslušati na linku.

  “Po prvi put s našim muzejima i muzejima u BiH radimo veliku izložbu kako bismo približili ovo ilirsko pleme. Sredstva u ovakve projekte ulažemo kako bismo educirali javnost o našoj baštini, a ova izložba bit će zanimljiva i gostima. Od Tomislavgrada preko Sarajeva i Livna, izložba će završiti u Splitu, a nadam se da će nastaviti i dalje diljem Europe”, izjavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja.

  Dodaje kako Županija kontinuirano ulaže sredstva u ovaj projekt i arheološka istraživanja vezana uz Delmate te je najavio daljnji rad na sustavnoj zaštiti Delmata i očuvanju arheoloških nalazišta. Osim zamjenika župana, predstavljanju projekta u ime Splitsko-dalmatinske županije nazočila je i dr Meri Maretić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

  Ravnateljica Muzeja Cetinske krajine Daria Domazet smatra da su Delmati nepravedno zapostavljeno.

  “Želimo ispričati priču od Kupreške visoravan do Jadrana. Baštinili smo zajednički identitet i bez obzira na granicu on je prisutan i danas u svima nama. Sav ovaj prkos i dišpet protkan je u našim genima i želimo Delmate oživjeti i pokazati ih široj zajednici kako bi ljudi saznali o njihovoj svakodnevici i običajima”, rekla je Domazet.

  Izložba će biti otvorena u svibnju 2025.godine u Arheološkom muzeju u Splitu.

  Na ovom projektu sudjeluje 11 muzejskih ustanova i Sveučilište u Mostaru, a muzeji su za ovu priliku otvorili vrata svojih depoa. Kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad Stipan Dilber podsjeća kako je središnje naselje Delmata bilo na Duvanjskom polju.

  „Upravo zbog toga izložba se otvara u Tomislavgradu. Upravo snaga Delmata koji se nisu pokoravali i njihov nesalomljivi duh potaknuo nas je na naziv izložbe. Iako imamo tu granicu, snagom zajedništva muzeja realiziramo ovaj projekt”, izjavio je Dilber.

  Lijepo je znati da baštinimo našu bogatu povijest o kojoj treba pisati i govoriti kako važni događaji ne bi pali u zaborav.
    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.