d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  ‘Kartolina’ u Kanadi čuva klapsku pismu

  Oni žive u Kanadi, no srce im je u Domovini, a kako bi se što bolje povezali s rodnim krajem, odlučili su Dalmaciju ‘preseliti’ glazbom. No nije to bilo kakva glazba već klapska pjesma, a čuvari klapske baštine su Klapa Kartolina, dječja klapa Berekin i ženska klapa Fritule iz grada Windsora, u Ontariu.
  Klapsko pjevanje je, kao što je poznato, tradicionalno dalmatinsko pjevanje koje je upisano u UNESCO kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva. Klapa Kartolina i njezine dvije klape pridružena su Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franjo Asiški. Klapa Kartolina je osnovana 2013. godine od strane nekolicine glazbenih entuzijasta pod vodstvom Višnje Tijardović, te je do sada ostvarila brojne nastupe u Kanadi i Hrvatskoj. Pridružena je Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franjo Asiški, a nastupila je u 2016. godini na više istaknutih koncerata klapske glazbe u Hrvatskoj, od kojih je najpoznatiji bio 50. Festival dalmatinskih klapa Omiš, kao gost izvođač.
  Klapa Kartolina je organizator prvog klapskog koncerta u Windsoru 2015. godine, u Umjetničkoj galeriji u Windsoru, koji je postao redoviti godišnji događaj, te na kojem nastupaju i gosti izvođači. Klapa ima pod svojim okriljem žensku klapu Fritule i dječju mušku klapu Berekin, koje su također pod vodstvom Višnje Tijardović.
  Svi oni i imenima žele sačuvati ovaj dio hrvatske baštine; kartolina je gotovo zaboravljena razglednica koja se sve manje šalje, berekin je naziv za nestašnog dječaka, a fritule specijalitet koji je dio tradicionalne dalmatinske kuhinje.
  Neka Klapa Kartolina i njezine dvije klape u svijet još dugo šalju najljepše klapske kartoline, na radost svih onih koji žive u Kanadi i na ponos ljubitelja klapske pjesme u Dalmaciji.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.