d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Kod Sutivana sačuvan mlin iz 19.stoljeća

  U Sutivanu, jednom od mjesta na otoku Braču, među brojnim znamenitostima na samoj obali smješten je najbolje sačuvan mlin iz 19.stoljeća. Na ovom je otoku oko 1800.-te godine bilo čak 125 mlinova za žito, a ovaj mlin u vlasništvu obitelji Ilić datira s početka 19.stoljeća.
  Od 1903. godine otkad se žito više ne proizvodi u većim količinama mlin gubi krila koja su bila polegnuta horizontalna na ravnom krovu i pokretala su se snagom vjetra koji vrlo često puše na ovoj strani otoka. Zimi su to većinom bura, jugo, tramontana i levanat, a ljeti maestral, te burin. Jedan je od poznatih simbola Sutivana koji gosti često fotografiraju zahvaljujući njegovom položaju na samoj obali i sikovitom izgledu, okruženog stoljetnim borovima. Mlin je preuređen u stambeni objekt iako je mnogo izvornih detalja sačuvano u njegovoj unutrašnjosti ali posjet je moguć samo u dogovoru s vlasnicima. Obitelj Ilić bila je jedna od tri velike plemićke obitelji (Kavanjin, Definis) koja je na prelasku stoljeća imala razvijenu trgovinu vinom i maslinovim uljem sa Brača, centrala tvrtke bila je u Pragu a podružnice u svim većim europskim gradovima tog vremena.

  Danas u mlinu možete i ljetovati, a cijeli objekt je u privatnom vlasništvu.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.