d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Luka Perković za Croatians Online: Naša bratovština okuplja bokeljske Hrvate koji čuvaju svoju vjeru i tradiciju

  Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809.” baštinica je tradicije Bokeljske mornarice koja je, prema predaji, osnovana prije dvanaest stoljeća u Kotoru. Tradicionalna proslava sv. Tripuna svoje korijene vuče još iz 809. godine kad su mornari prenijeli moći sveca s mletačkog broda u Kotor. Taj su običaj Bokelji donijeli sa sobom u Hrvatsku i prakticiraju ga od 1924., kad su u Zagrebu osnovali svoju zavičajnu udrugu. Proslava sv. Tripuna, kako je obilježavaju Bokelji u Hrvatskoj, upisana je u registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

  U novoj epizodi podcasta “Lijepa naša Dalmacija” voditeljica Ojdana Koharević ugostila je Luku Perkovića i Ivu Tripkovića iz splitskog ogranka ove bratovštine. Njihovu priču o baštini i tradiciji Bokeljske mornarice poslušajte u nastavku!

  Foto: Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Split    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.