d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Ministar Anušić: “Gdje god naš vojnik, dočasnik i časnik ode vraća se s pohvalama i nagradama”

  U ozračju obilježavanja 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid sa suradnicima sastali su se danas 27. svibnja 2024. u Ministarstvu obrane s desetnikom Marijanom Jelićem i skupnicom Sarom Grubić.

  Desetnik Marijan Jelić i skupnica Sara Grubić, uz još dvoje pripadnika Hrvatske vojske, skupnika Antonija Đurčevića i skupnicu Anu Ostoja, ostvarili su odlične rezultate na međunarodnom natjecanju Minnesota Best Warrior Competition koje je održano krajem travnja 2024. godine u organizaciji Nacionalne garde Minnesote u saveznoj državi Minnesoti u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Ministar Anušić čestitavši na postignutom uspjehu desetniku Jeliću i skupnici Grubić, podsjetio je kako Hrvatska vojska ima sporazum o strateškom partnerstvu i suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote.

  “Gdje god naš vojnik, dočasnik i časnik ode vraća se s pohvalama i nagradama. Tako ste i vi učinili, čestitam vam na tome te se nadam da će vaš primjer slijediti svi oni koji će ići poslije vas na aktivnosti i događanja na kojima kao NATO članica imamo mogućnosti sudjelovati”, poručio je ministar Anušić.

  Ministar je dodao kako je Hrvatska vojska nastala ni iz čega u uvjetima rata i postala pobjednička vojska te kako mogu biti ponosni na povijest naše vojske i što predstavljaju baš takvu vojsku.

  “Još jednom vam zahvaljujem na uspjehu i želim vam sreću u daljnjem radu”, rekao je ministar Anušić.

  Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid čestitao je desetniku Jeliću i skupnici Grubić na odvažnosti i hrabrosti što su se prijavili na ovakvo natjecanje.

  “Postigli ste fantastičan rezultat i vjerujem da će to što ste postigli imati pozitivnu implikaciju što se tiče vaših daljnjih vojničkih karijera. Dobili ste jednu novu dimenziju i neprocjenjivo iskustvo. Na ovakvom natjecanju pokazali ste vrhunsku razinu u temeljnim vojničkim vještinama”, rekao je načelnik.

  Također, general Kundid istaknuo je važnost kvalitetnih vojničkih vještina u radu dočasnika te je izrazio zadovoljstvo što su upravo naši dočasnici HV-a pokazali ovakvu razinu i sposobnost na međunarodnoj razini.

  Vi ste zaista fantastičan primjer vojnicima koje obučavate, bit ćete uzor i pravi vođe koji imaju potrebna znanja i sposobnosti koje vojnici mogu slijediti”, poručio je.

  Osvrnuvši se tijek natjecanja, prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec je pohvalio četvero pripadnika Hrvatske vojske za izuzetne rezultate. Istaknuo je kako se radi o vrlo zahtjevnom natjecanju koje se sastoji od testiranja fizičke spremnosti i vojničkih vještina.

  Naši pripadnici su iznimno skromni s obzirom na uspjeh koji su postigli.
  Također, naše pripadnice bile su jedine žene na natjecanju, a u nekim tjelesno zahtjevnim disciplinama bile su bolje od muških natjecatelja”
  , kazao je prvi dočasnik.

  Desetnik Jelić, ovom prilikom je pojasnio kako je natjecanje trajalo tri dana. Prvi dan održane su provjere fizičke sposobnosti, nakon toga upucavanje naoružanja, te noćna orijentacija. Drugi dan je slijedio marš od osam milja uz pet radnih točaka dok je treći dan održan marš od 12 milja, također uz točke koje je trebalo odrađivati zadatke. “Natjecanje je bilo vrlo zahtjevno, morali smo izaći iz zone komfora da bi savladali sve zadatke”, zaključio je desetnik Jelić.

  Skupnica Grubić rekla je kako je natjecanje bilo zahtjevno jer je trajalo tri dana, radilo se s naoružanjem s kojim se prethodno nije susretala, a trebalo je savladati i jezičnu barijeru, ali se zajedno sa kolegicom trudila pokazati što bolje rezultate.

  Desetnik Marijan Jelić pobjednik je u kategoriji dočasnika stranih oružanih snaga. U ukupnom poretku od 23 natjecatelja, desetnik Jelić zauzeo je visoko drugo mjesto, a skupnik Antonio Đurčević peto mjesto.

  Skupnica Sara Grubić, kao i skupnica Ana Ostoja, bile su jedine natjecateljice među muškim kolegama a sve zadatke uspješno su izvršile. Skupnica Sara Grubić osvojila je u ukupnom poretku trinaesto mjesto, dok je skupnica Ana Ostoja osvojila devetnaesto mjesto.

  Best Warrior Competition je natjecanje koje se održava od 2002. godine u cilju promoviranja važnosti uloge vojnika i dočasnika u organizaciji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, a čiju tradiciju održava i Nacionalna garda Minnesote. Pobjednici ovog natjecanja dobivaju prestižne počasti i nagrade kao priznanje za svoja postignuća te predstavljaju Nacionalnu gardu Minnesote na idućim natjecanjima kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država na razini regija te na posebnim događanjima tijekom cijele godine.

  Natjecanje je održano u organizaciji Nacionalne garde Minnesote u Kampu Ripley, a testirana je spremnost i sposobnost natjecatelja kroz provjere tjelesne spremnosti, pisane ispite, simulacije urbanog ratovanja i druge vojničke zadaće.

  Izvor i foto: MORH    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.