d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Na Pelješcu nekad bilo 2 tisuće pomoraca

  Na Pelješcu se u ovo vrijeme tradicionalno održava Festival peljeških kapetana, u čast svih pomoraca, a rivijera ovoga poluotoka u zlatno doba brojila je čak 2 tisuća pomoraca.

  Manifestacija pomorcima i kapetanima u čast, brojnim predstavama, koncertima, turama po Orebiću, posjetitelje vraća u zlatno doba poluotoka. Tada je Pelješac bio pomorsko središte ovog dijela Mediterana jer su Hamburg, Pirej i Orebić jedina tri pomorska središta koja su brodovi pozdravljali zvukom sirene i to bez obzira na zastavu koju su nosili.

  Mještani Orebića i okolnih mjesta vraćali su im pozdrave, mahali su plahtama s obale, zvonila su zvona na Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela i pucalo se iz topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja.

  U Orebiću je 1865. osnovano Pelješko pomorsko društvo (Associazzione Marittima di Sabioncello), a 1875. i brodogradilište Archiduca Rudolfo. Osim što je na vrhuncu slave područje Pelješke rivijere brojilo 2.000 pomoraca, tad je bilo i 250 kapetana te 90 jedrenjaka ukupne tonaže 45.000 tona.

  Pelješki pomorci bili su poznati i po herojskim podvizima na svojim plovidbama zbog kojih su dobili brojna odlikovanja, a gotovo da nije bilo kuće koja nije dala barem jednog kapetana. Stoga je Pelješac poznat kao kolijevka kapetana.

  Prema povijesnim zapisima Orebić je 1875. godine posjetio i austro-ugarski car Franjo Josip na svečanom otvorenju brodogradilišta. U njemu su se u 13 godina rada izgradila tri jedrenjaka. Mještani su cara dočekali skupocjenim tepisima iz poznatih orebićkih kuća. Te kuće u nekadašnjem vlasništvu orebićkih kapetana i danas plijene pažnju zbog izuzetne raskoši i ljepote.

  Mnogo godina poslije Pelješac se s pravom prisjeća svojih kapetana, a ovogodišnja manifestacija završava ovoga petka 7.lipnja koncertom Klape Intrade u Lučici u Orebiću.

  Image by Croatia Tips from Pixabay
    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.