d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Neprocjenjiva kulturna baština: Prvi festival orgulja uskoro u Trogiru!

  Čak pet orgulja sačuvano je u sakralnim objektima Trogira i Čiova stoga nije čudno što će ovaj grad pod zaštitom UNESCO-a biti domaćin 1. Festival orgulja od 22. svibnja do 9. kolovoza.

  Sve je pokrenula Ursa Ljuban, mag. mus. orgulja, a njezinu su inicijativu svesrdno prihvatili u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Gradu Trogiru i TZ Trogir. Orgulje su kako je jednom kazao slavni Mozart, ‘kraljica svih glazbenih instrumenata’ itekako vrijedan dio bogate trogirske baštine jer su sve redom primjerci neprocjenjive kulturne baštine. Instrumenti koji su stilski raznoliki, iz različitih razdoblja te građeni u različitim orguljskim radionicama predstavljaju važan segment kulturnog identiteta grada Trogira te su jedini sačuvani primjerci instrumenata iz 18., 19. i 20. stoljeća na ovom području.

  Trogir je grad majstora poput Radovana, Muscardella, Alešija, Firentinca, Duknovića, Blaža Jurjeva Trogiranina koji su označili prekretnicu u njegovoj bogatoj povijesti smjestivši ga na sam svjetski umjetnički vrh. Njima itekako trebamo pridružiti i majstore orgulja – orguljare i orguljaše koji su gradili i djelovali u prekrasnim trogirskim crkvama, zaštićenim kulturnim dobrima Republike Hrvatske., naglasila je Ursa Ljuban, umjetnička ravnateljica 1. Festivala orgulja u Trogiru.

  Organizatori na ovaj način žele upoznati što više ljudi s vrijednošću ovoga instrumenta, a što će se sve moći čuti tijekom Festivala doznat će se sljedeći tjedan.

    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.