d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  NIKOLA TESLA EV RALLY Hrvatske panoramske ceste i skrivene ljepote oduševile sudionike!

  Ovogodišnje 11. izdanje najljepšeg i najtišeg relija na svijetu „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2024” završilo je 1. lipnja 2024. svečanom dodjelom nagrada i proglašenjem pobjednika u Šibeniku!

  Reli je već tradicionalno startao u Istri, ceremonijom akreditiranja sudionika u Rovinju 27. svibnja 2024. na kojoj se okupilo mnoštvo sugrađana i turista, a sudionici iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Nizozemske čak su zaplesali na Rim Tagi Dim i pritom se sjajno zabavili.

  Posjetitelji su mogli vidjeti brojna e-vozila, a uz DJ-a i hostese, atmosfera je ponijela čak i posjetioce s brodova koji su pristajali na vez.

  Nakon službenog početka i zabavnog programa, sudionici su se iz Rovinja uputili na sportski aerodrom u Vrsaru, “Aero-klub Vrsar” gdje su se električni konji natjecali u “drag race” utrkama , a najuzbudljivija je bila ona između dva Tesle Model S Plaid koji dostizali brzinu od 0-100 km/h za niti 2 sekunde.

  Poslije sportskog natjecanja, dan se nastavio uživanjem u wine/gastro delicijama te obilaskom kulturnih znamenitosti poput Parka Kažuna, Brtonigle I Buja.

  Treći dan sudionici su krenuli put juga vozeći se magistralom uz more sa zaustavljanjem u Senju i Zadru, a u Dugopolju ih je “preuzela” policija i dopratila do trajektne luke gdje su se ukrcali na Jadrolinijin trajekt za otok Brač koji je ujedno poslužio kao baza za posjet otoku Hvaru te Paklenskim otocima.

  Bogata kulturna baština grada Zadra poput crkve sv. Donata, šetnja Kalelargom do Pet Bunara te Morske Orgulje i Pozdrav Suncu samo su dio znamenitosti koje sudionike oduševljavaju svake godine.

  Na Braču su sudionici posjetili Vidovu Goru, najviši vrh Jadrana, samostan u pustinji Blace, muzej kamena u Pučišćima te muzej ulja, a kušali su i poznatu bračku janjetinu. Poseban užitak bila je vožnja brodom oko Paklenskih otoka i posjet gradu Hvaru gdje su obišli Tvrđavu Forticu, Katedralu Sv. Stjepana i Hvarsku Ložu.

  U posljednoj etapi relija nakon iskrcaja s trajekta, vozila su ostala izložena na Gatu sv. Petra u Splitu, a sudionici su obišli grad krenuvši sa splitske Rive preko Marmontove, kipa Grugura Ninskog gdje su zamislili želju primivši ga za njegov nožni palac.

  Na ulazu u Dioklecijanovu Palaču, dočekali su ih gladijatori i mnogi su se zabavili glumeći borbu prije nego su ulaskom kroz Zlatna Vrata krenuli u obilazak katedrale sv. Duje, Peristila i Vestibula te su izašli na Srebrna vrata pri povratku prema vozilima. Nezaobilazna zaustavna točka i ove godine bio je Trogir gdje su prošetali šetnicom uz more sve do katedrale sv. Lovre, palače Ćipiko te tvrđave Kaštel Kamerlengo.

  Za svečanu završnicu i ove godine je odabran grad Šibenik gdje su vozila bila izložena na Rivi, dok su sudionici obišli staru jezgru i kulturne znamenitosti poput Katedrale Sv. Jakova i Četiri Bunara. Ovogodišnje druženje završilo je svečanim proglašenjem pobjednika te podjelom nagrada tijekom svečane večere, a pobjednici će ponijeti natrag u svoju zemlju ne samo trofej, već i predivne uspomene za cijeli život.

  Ovogodišnja ruta dugačka 1.050 km prošla je kroz 6 županija, 5 Nacionalnih Parkova te 14 gradova, a sudionici iz Njemačke, Švicarske, Austrije i Nizozemske imali su priliku uživati u najboljem što Hrvatska nudi. Hrvatske panoramske ceste, prekrasni pejzaži i skrivene ljepote koje su obilazili na ovogodišnjoj ruti uz dobru hranu i zabavu nikog nisu ostavili ravnodušnim, te su mnogi već zadnjeg dana relija, najavili svoj dolazak i na sljedeći.

  Prirodne ljepote NP Krke te Smiljan našega Nikole Tesle, uvijek nanovo izazivaju oduševljenje sudionika koji se iz godine u godinu ponovno vraćaju.

  Ova jedinstvena “električna” avantura koja već jedanaestu godinu zaredom uspješno spaja “e-mobility i turizam” postala je prepoznatljiv brand diljem Europe i svijeta, te Hrvatsku promovira kao “e-mobility friendly” turističku destinaciju.

  Kao takva prepoznata je i od strane hrvatskih institucija poput HTZ-a, FZOEU-a i brojnih lokalnih turističkih zajednica poput TZ Rovinja, a posebno nam je drago što nam se ove godine pridružila i Hrvatska Pošta koja ima najveći zeleni vozni park u Hrvatskoj kojeg čini više od 420 električnih vozila, a istovremeno je razvijena i mreža punionica za električna vozila koja s ukupno 115 mjesta za punjenje pokriva 18 gradova, poručili su organizatori.

  Pobjednici “Nikola Tesla EV Rally Croatia 2024” su:

  1. Elisa i Alexander Goldberg (Njemačka)
  2. Laurens i Karel Lissendorp (Nizozemska)
  3. Andreas i Birgitte Dobbertin (Njemačka)


    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.