d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Operom Nikola Šubić Zrinski na Zrinu započinje 10. Zrin festival

  Bogati festivalski program Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, ove će se godine protegnuti od početka svibnja sve do kraja rujna, a najavljuje četiri festivala koji se održavaju na području  sedam županija s ciljem promidžbe vrijedne kulturne i sakralne baštine te prirodnih ljepota i raznolikosti.

  Početkom svibnja, međunarodnim orguljaškim festivalom Ars Organi Sisciae započela je festivalska sezona koja se nastavlja Zrin festivalom od 2. do 22. lipnja u Zrinu, Karlovcu, Dubovcu, Ozlju, Hrvatskom Čuntiću, Brodu na Kupi, Gornjem Viduševcu, Sisku i Čakovcu.

  Uoči 730. obljetnice prvog spomena grada Zrina, u nedjelju, 2. lipnja u 17 sati u Zrinu održat će se otvorenje 10. Zrin festivala za koje organizatori najavljuju spektakl: polukoncertnu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinski skladatelja Ivana pl. Zajca,na otvorenom -uz ostatke gotičke crkve Sv. Marije Magdalene – u izvedbi Hrvatskog vokalnog ansambla Sv. Blaž, sastavljenog od najistaknutijih hrvatskih opernih pjevača. Na koncertu otvorenja ansambl će praizvesti i himnu Zrin, skladatelja Alana Kljaića na tekst Željka Krznarića.

  U Sisačko-moslavačkoj županiji u okviru 10. Zrin festivala održat će se još i koncert Zagrebačkog tamburaškog kvarteta u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću 13. lipnja i koncert gitarističkog Tria Evocacion u Župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu u nedjelju 16. lipnja. Također, u Velikom kaptolu Sisačke biskupije u Sisku u srijedu, 19. lipnja prof. dr. sc. Hrvoje Kekez, dr. sc. Branimir Brgles i dr. sc. Krešimir Regan i predstavit će znanstvenu publikaciju interdisciplinarnog projekta Hrvatske zaklade za znanost Topografija srednjovjekovne Zagrebačke županije (14.-16. stoljeće).

  Festivalski program nastavlja se tematskom cjelinom vezanom za udaraljkaške  instrumente. Tijekom petka, 7. lipnja, u Glazbenoj školi Karlovac naš cijenjeni marimbist Filip Merčep i nizozemski udaraljkaš Boy van Ooijen održat će Glazbene radionice za udaraljkaše, dok će sutra dan, u subotu 8. lipnja održati koncert u Starom gradu Dubovcu u suradnji s Muzejom grada Karlovca. U nedjelju 9. lipnja završavamo gostovanje u Karlovačkoj županiji koncertom Udaraljkaškog ansambla biNg baNg u Starom gradu Ozlju, zahvaljujući partnerstvu sa Družbom „Braća Hrvatskog Zmaja“.

  U suradnji sa Prirodoslovnim muzejom Rijeka, u petak 14. lipnja u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi održat će se cjelodnevni program edukativnih radionica za djecu u okviru kojeg ćete uz besplatan ulaz u Kaštel Zrinskih imati prilike upoznati „Interpretacijski centar Putovima Frankopana” i stalni postav “Divljina s pogledom na more”, a održat će se i muzejska potraga “Zrinsko blago u Divljini“ namijenjena obiteljima s djecom i odraslim pojedincima željnim samostalnog istraživanja stalnog postava i interpretacijskog centra, autorica Klare Bukovac i  dr. sc. Željke Modrić Surina. Također, najmlađi će imati prilike sudjelovati u igranju društvenih igara “Kruna i lav”, “Frankopanska pamtilica”, “Znak na znak do pobjede” te “Matematičke zganke za čas kratiti” autorice Klare Bukovac u “Zrin i Fran igraonici”. Od 11-13 sati radionicu tradicijskog kreativnog pisanja održat će književnici Darija Žilić i Davor Grgurić, dok će se u 17 sati održati edukativna, prirodoslovna radionica za djecu “Različiti svjetovi” autorice dr. sc. Željke Modrić Surina te u 18 sati kreativna radionica za djecu starosti od 6 do 10 godina “Izmišljena priča u zrinskom Gradu” autorice Klara Bukovac.

  Jubilarno izdanje Zrin festivala zaključit će koncert jazz seksteta B’s FUNstallation čita Mozarta u subotu 22. lipnja u Muzeju Međimurja Čakovec u 20 sati.

  10. Zrin festival održava se pod pokroviteljstvom i uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH te uz pomoć Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke i Primorsko-goranske županije, gradova Hrvatske Kostajnice, Čakovca, Ozlja i Petrinje te općine Dvor zahvaljujući kojima je ulaz na sva festivalska događanja slobodan. Nakon Zrin festivala, festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae nastavlja se Festivalom drvenih kapela Sancta Barbara koji će se od 30. lipnja do 7. srpnja održati u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Lijevim Štefankima, Velikoj Gorici, Donjoj Lomnici i  Jakuševcu/Zagreb.

  10. ZRIN FESTIVAL

  2. – 22. 6. 2024.

  Zrin, Karlovac, Dubovac, Ozalj, Hrvatski Čuntić,

  Brod na Kupi, Gornji Viduševac, Sisak, Čakovec

  2. 6. – NEDJELJA – 17:00

  Otvorenje festivala: Opera Nikola Šubić Zrinjski na Zrinu

  Ostaci gotičke crkve sv. Marije Magdalene – Zrin

  (u slučaju kiše u Župnoj crkvi sv. Antuna  Padovanskog – Hrvatska Kostajnica)

  Hrvatski vokalni ansambl Sv. Blaž

  7. 6. – PETAK – od 11:00

  Glazbena škola Karlovac

  Glazbene radionice za udaraljkaše

  Boy van Ooijen & Filip Merčep

  8. 6. – SUBOTA – 20:00

  Stari grad Dubovac

  Boy van Ooijen, bubanj

  Filip Merčep, marimba

  9. 6. – NEDJELJA – 20:00

  Stari grad Ozalj

  Udaraljkaški ansambl biNg baNg

  13. 6.  – ČETVRTAK – 20:00

  Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Hrvatski Čuntić

  Zagrebački tamburaški kvartet

  14. 6. – PETAK – 9:00 – 19:00

  Kaštel Zrinskih – Brod na Kupi

  Edukativne radionice za djecu u suradnji sa Prirodoslovnim muzejom Rijeka

  Darija Žilić & Davor Grgurić radionica tradicijskog kreativnog pisanja

  16. 6. – NEDJELJA – 20:00

  Župna crkva sv. Franje Ksaverskog – Gornji Viduševac

  Trio Evocacion

  19. 6. – SRIJEDA – 19:30

  Veliki kaptol Sisačke biskupije – Sisak

  prof. dr. sc. Hrvoje Kekez, dr. sc. Krešimir Regan i dr. sc. Branimir Brgles:

  Topografija srednjovjekovne Zagrebačke županije (14.-16. stoljeće)

  22.6. – SUBOTA – 20:00

  Muzej Međimurja Čakovec

   B’s  FUNstallation     

   Listen to Croatians Online here:


      
     

   Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.