d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Otočac ima novu mobilnu aplikaciju, razgledajte Forticu putem tehnologije prilagođene stvarnosti!

  Utvrda Fortica, renesansna građevina izgrađena 1619. godine jedini je ostatak renesanse na području grada Otočca. Ova raritetna građevina, koja je ujedno i jedna od samo nekoliko pravilnih trokutastih kula u Europi, vrlo je zanimljiva turistička destinacija iako su danas na njenom mjestu samo ostaci. Fortica je bila obrambena kula koja je služila za trajni boravak vojnika, kao spremište za streljivo i barut te kao spremište za hranu, s kuhinjama i spavaonicama.

  Kako bi približili njen izgled građanima i turistima,  iz Turističke zajednice Grada Otočca odlučili su se izraditi AR prikaz izgleda utvrde izrađen prema povijesnim podacima. Aplikacija Discover Otočac, koja je prošle subote predstavljena na samoj Fortici, bazirana je na AR iskustvu, što znači da je svim posjetiteljima utvrde Fortica omogućeno njeno razgledavanje putem tehnologije prilagođene stvarnosti i utvrdu sada mogu vidjeti u realnom prikazu kako je ona izgledala nekada. Sve što treba napraviti jest preuzeti mobilnu aplikaciju,  postaviti mobitel ispred sebe i obilaskom ostataka utvrde razgledati kako je Fortica izgledala u svom punom sjaju.

  Otočac i Gacka imaju toliko zanimljivih i vrijednih kulturno – povijesnih lokaliteta s kojima se mogu ponositi. Nažalost, lokaliteti kao takvi nisu zanimljivi većem broju posjetitelja zbog čega nam je bila želja osuvremeniti postojeće lokalitete prema najnovijim svjetskim trendovima, učiniti ih dostupnijim i interesantnijim i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima. Mislim da smo izradom ove aplikacije to i uspjeli. Također, utvrda Fortica prvi je lokalitet koji smo na ovaj način predstavili u aplikaciji no istu ćemo u narednom periodu obogatiti ostalim lokalitetima ali i likovima“ izjavila je prilikom predstavljanja aplikacije direktorica Turističke zajednice Grada Otočca – Viktorija Rogić.

  Aplikaciju je izradila tvrtka Prilika Grupa koja se bavi XR tehnologijom, a u ime tvrtke na predstavljanju se okupljenima obratio voditelj projekta Bruno Ćutić koji je ukratko predstavio način izrade same aplikacije.

  “Temelj ove aplikacije je 3D model rekonstrukcije izvornog izgleda Fortice. Osim što je vjeran konstrukcijom i oblikom, primjenom različitih tekstura nastojali smo prikazati i izvorne materijale kojima je građena. Aplikacija koristi GPS navigaciju kako bi model bio prikazan što preciznije na stvarnoj lokaciji, te Google i Apple AR platforme za funkcionalnosti proširene stvarnosti i što vjerniji doživljaj. To korisnicima omogućuje da dožive izvornu Forticu izvana i iznutra, saznaju više informacija te naprave fotografije unutar aplikacije. “ – zaključuje Bruno Ćutić, projectlead iz Prilika Grupe.

  Na samom kraju prije svečanog otkrivanja table okupljene je pozdravio i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac koji je između ostalog čestitao Turističkoj zajednici na uspješno provedenom projektu kao i Prilika Grupi na izrađenoj aplikaciji. Napomenuo je da turistička zajednica ove godine slavi svoju 30. godinu rada i djelovanja te kako je sretan da se svih tih godina radi na očuvanju i promociji kulturno povijesne baštine Otočca i Gacke koji su itekako važan segment grada i njegove turističke ponude.

  Aplikacija je dostupna i za Android i za Apple uređaje te je prevedena na četiri jezika. Aplikacija je izrađena kroz projekt „Otočac kroz proširenu stvarnost – Faza I“. Sredstva za izradu aplikacije Turistička zajednica Grada Otočca osigurala je iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. Za ovaj projekt odobrena su novčana sredstva u iznosu od 11. 758,73 €.

  Na razvoju aplikacije Turistička zajednica Grada Otočca s partnerima radila je proteklih šest mjeseci, a predstavila ju je ususret turističkoj sezoni kao jedan od novih sadržaja. Cilj projekta je  pridonijeti razvoju turizma na području Otočca i Gacke unaprjeđenjem turističke ponude i sadržaja kroz proširenu stvarnost s naglaskom na kulturno – povijesnu baštinu.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.