d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Ovo su novi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu

   Na izborima za Europski parlament u nedjelju izabrano je dvanaest kandidata, među kojima je četvero novih europarlamentaraca – Davor Ivo Stier (HDZ), Nikolina Brnjac (HDZ), Stephen Nikola Bartulica (DP) i Gordan Bosanac (Možemo!).

   S HDZ-ove liste izabrano je šestero zastupnika – Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovka. Od ranije je poznato da Plenković, ujedno i hrvatski premijer, neće ići u EU parlament, pa bi umjesto njega u  u europarlamentarne zastupničke klupe mogla ući sedma s HDZ-ove liste Sunčana Glavak koja je i bila u dosadašnjem sazivu EU parlamenta.

   S drugog mjesta HDZ-ove liste ulazi Dubravka Šuica, koja je do sada bila članica Europske komisije, a s trećeg mjesta prvi put će u Europski parlament ući Davor Ivo Stier, te peta Nikolina Brnjac. 

   U Bruxelles idu i dosadašnji HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler te Željana Zovko.

   Lista SDP-a i partnera osvojila je četiri mandata, a u Bruxelles s nje idu dosadašnji europarlamentarci – Biljana Borzan, zatim Predrag Fred Matić te Romana Jerković Kraljić. Posljednji na listi Tonino Picula ulazi u EU parlament na temelju osvojenih preferencijskih glasova. 

   S liste DP-a u EU parlament po prvi put ide Stephen Nikola Bartulica koji je dobio najviše glasova na listi Domovinskog pokreta.

   S liste stranke Možemo! u EU parlament ide prvi na listi Gordan Bosanac kojemu će to također biti prvi mandat u Bruxellesu.

   Za 12 mjesta u EU parlamentu natjecalo se 300 kandidata na 25 lista.

  Izvor: Hina

  Foto by Antoine Schibler za Unsplash    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.