d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Petak u Vrgorcu u znaku slasnih jagoda, uz dalmatinske melodije i koncert Indire Forze

  Tekst napisala: Ojdana Koharević

  Tinov grad Vrgorac poznat je i po slasnom voću, jagodama, a upravo u čast jagoda, ovoga petka 3.svibnja se u tom gradu održava manifestacija ‘Dan vrgoračkih jagoda’. Organizator ovoga događaja uz Grad Vrgorac je i Udruga vrgoračkih jagoda, čiji predsjednik Milan Franić, najavljuje ovogodišnju manifestaciju.

  Već dugi niz godina pripremamo ovu manifestaciju u čast naše vrgoračke jagode, a cijeli program se događa ispred Osnovne Škole Vrgorac te kod gradske fontane.  

  Od jutra do večeri, posjetitelji će moći besplatno degustirati jagode, a u prodaji će biti jagode po popularnim cijenama. U programu će sudjelovati i srednjoškolci koji će pripremati slastice od jagoda. – kaže Franić.

  Područje Vrgorca je zbog mikroklimatskih uvjeta bilo povoljno za uzgoj jagoda, no zbog odlaska mladih, manjka radne snage danas ima 80 proizvođača koji godišnje uberu  od 400 do 450 tona ovoga slasnog voća.

  Jagoda zahtijeva posebne uvjete uzgoja i sadnje, za nju nema strojnog branja, sve se radi ručno, bere se jagoda po jagoda, a nama iz godine u godinu sve više fali radne snage. – govori Franić.

  Unatoč problemima, proizvođači i na ovaj način žele promovirati važnost vrgoračkih jagoda u današnjoj poljoprivrednoj proizvodnji Dalmacije i Hrvatske.

  Bit će i oslikavanja teglica, čaša i tanjura, pa će gosti moći ponijeti suvenire i ukrase s motivima jagode i proljeća. Uz raznovrstan gastrodoživljaj organizatori pripremaju i glazbeni program, u Vrgorac stižu mandolinski orkestri iz Trogira, Šibenika i Metkovića, a na kraju večeri održat će se i koncert Indire Forze.

  Zato svi koji mogu, neka ovoga petka dođu u Vrgorac!

  Foto: Pexels    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.