d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  “Pisanica od srca” u Wolfsburgu

  U njemačkom gradu Wolfsburgu danas je svečano otvorena izložba Pisanica od srca koja se drugi puta zaredom održava u Autostadtu, sjedištu koncerna Volkswagen. Svečanosti otvorenja prisustvovali su župan Darko Koren i pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev, konzul Ivan Pavičić ispred konzulata RH u Hamburgu koji od prošle godine podržava rad Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i projekt Pisanica od srca te članica Uprave Autostadta Edith Gerhardt.

  U sklopu izložbe Pisanica od srca, ove godine po prvi puta će se održavati i svakodnevne radionice na kojima će do 24. travnja Josip Cugovčan i Tomislav Bratanović prezentirati oslikavanje uskršnjih jaja voskom koje ima status kulturnog nematerijalnog dobra RH, a čiji nositelj je upravo Josip Cugovčan. Od 25. ožujka do Uskrsa slikar naive Stjepan Pongrac održavat će radionice slikanja u maniri naive, a za vrijeme trajanja izložbe Pisanica od srca, posjetitelji će moći razgledati i izložbu malih oslikanih pisanica iz fundusa Josipa Cugovčana, konkretno njih 123, iz svih dijelova Hrvatske od ukupno 29 različitih autora.

  Slikanje uljanim bojama na staklu u maniri naive “Hlebinske slikarske škole”, a koje se kao tehnika primjenjuje i u oslikavanju pisanica, zaštićeno je kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro. Zahvaljujući projektu Pisanica od srca i izložbi postavljenoj u Wolfsburgu, prezentirat će se tradicija, naivna umjetnost i turistička ponuda županije.

  Izvor i foto: Koprivničko-križevačka županija    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.