d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Plaža Zlatni rat često mijenja oblik – znate li kako nastaje ovaj prirodni fenomen?

  Ima li netko tko ne zna za plažu Zlatni rat? No, jeste li znali da je ova plaža i prirodni fenomen?

  Popularni Zlatni rat u Bolu na Braču s razlogom osvaja ljepotom te je omiljeno mjesto domaćih i stranih turista, no ova je plaža posebna i zato što zbog morskih struja i vjetrova često mijenja oblik, a događa se to nekoliko puta tijekom godine.

  Zlatni rat je i zbog toga zanimljiv javnosti, ali i znanosti pa dr.sc. Ivica Vilibić s Instituta ‘Ruđer Bošković’ objašnjava zbog čega dolazi do takvih promjena na popularnoj plaži:

  Za fenomen pomicanja vrha plaže Zlatni rat zaslužni su njezin oblik, otvorenost prema valovima i promjenjivost vjetrova koji pušu nad tim područjem. Zlatni rat je vrlo zanimljiva plaža, jedinstvena na našim otocima, nastala je taloženjem sedimenata s Vidove gore koja je točno iznad plaže, kaže dr.sc.Vilibić.

  Plaža je bogata oblutcima zbog valova od juga i od maestrala,te drugih zapadnih vjetrova kao što su lebić i tramontana.

  Oblik plaže je takav da, kad joj prilaze valovi od juga, zapadni dio plaže je zaštićen, a kad joj prilaze valovi od maestrala i tramontane, njezin istočni dio je zaštićen. S obzirom na duljinu privjetrišta, dijela mora nad kojim puše vjetar i na kojem se razvijaju valovi, valovi mogu biti značajni i imaju dovoljnu snagu da pomiču i povlače oblutke na plaži. Stoga se i vrh same plaže pomiče prema istoku ili prema zapadu, ovisno o tome koji vjetar puše”, objašnjava dr.sc. Vilibić

  Tako će omiljeni Zlatni rat i dalje privlačiti pažnju svih, onih koji je zbog ljepote, čistog mora posjećuju ljeti, znatiželjnika koji sa zanimanjem prate mijenjanje izgleda plaže, te znanstvenika koji istražuju ovaj prirodni fenomen na popularnoj plaži.  Foto: Isabel Chase za Unsplash    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.