d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Potomak 4. generacije Hrvata iz Čilea emotivnom izložbom vratio svog pradjeda u domovinu

  Pisac, fotograf i dizajner iz Čilea hrvatskih korijena Jorge Luis Subiabre Matiacha posvetio je izložbu pod nazivom ‘Tamo gdje su moji korijeni’ svom pradjedu Tomi Matijaci. 

  Bila je to emotivna večer u kaštelanskoma dvorcu Vitturi, a Jorge je na ovaj način pradjeda želio vratiti doma.

  Izložba je održana uz potporu Hrvatske matice iseljenika, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Kaštela, Muzeja Grada Kaštela, Musea Regional De Iquique te kaštelanskog ogranka Matice hrvatske. Posebne zahvale za realizaciju ove izložbe, autor je uputio Anti Ćaleti, voditelju Hrvatske matice iseljenika Split, na podršci i entuzijazmu po pitanju teme iseljenika, te Blanki Šestan iz Studija dobrih ideja, kao kreativnom direktoru izložbe.

  Jorge Luis Subiabre Matiacha rođen je i odrastao u Punta Arenasu u Čileu i potomak je četvrte generacije Hrvata iz Čilea. Kako se moglo čuti, njegov pradjed, s majčine strane, Tomo Matijaca, krenuo je davne 1903. godine, iz Kaštel Lukšića u daleku Južnu Ameriku, u Čile, u grad Punta Arenas. Autor je fotografskim portretima dokumentirao potomke hrvatskih iseljenika u čileanskoj Patagoniji. Po dolasku u Hrvatsku, prezentirao je svoj autorski rad kroz niz izložbi portreta potomaka hrvatskih iseljenika, kako u Zagrebu tako u Splitu, Braču i Puli.

  Sada je konačno došao red i na Kaštela, praunuk je pradjeda želio vratiti u domovinu i uspio je. Fotografije na najbolji način od zaborava čuvaju brojne hrvatske obitelji koje su krenule ‘trbuhom za kruhom’ u daleki svijet, a Jorge ih je nakon više od stoljeća vratio doma, gdje i pripadaju.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.