d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Predsjednik Hrvatima u Brazilu poručio: “Čuvajte jedni druge i znajte da Hrvatska misli na vas”

  “Nema potrebe uvjeravati vas da se vratite u Hrvatsku, ali Hrvatska je uvijek otvorena za vas. Na vama je da odlučite hoćete li biti u Hrvatskoj, hoćete li ostati ovdje jer to je na kraju svačija osobna odluka. Ono što želim da znate – gdje god da budem imao priliku, pričat ću ljudima o ovim susretima s hrvatskim iseljenicima“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović hrvatskim iseljenicima u Brazilu s kojima se u srijedu uvečer sastao u Sao Paulu.

  U svom obraćanju predsjednik Milanović prisjetio se svojih susreta s hrvatskim iseljenicima u drugim dijelovima svijeta te istaknuo kako su ti susreti uvijek ispunjeni snažnim emocijama i sjećanjima na domovinu. „Kada gledam vas kao da gledam duše predaka, ljudi koji su živjeli u Hrvatskoj, napuštali Hrvatsku i uvijek ostali barem na neki način vezani uz Hrvatsku. Nevjerojatna je ta emotivna veza, kao da gledam Hrvatsku kroz vas – Brač, Korčula, Zagreb, Jastrebarsko, Slavonija, Dalmacija u starim danima, cijela Hrvatska“, kazao je Predsjednik Republike.

  Ako je jedna od lijepih i prekasnih stvari koje sam doživio kao političar, a nisu baš sve bile lijepe, onda su to upravo susreti s potomcima Hrvata u cijelom svijetu“, dodao je predsjednik Milanović i pojasnio kako te susrete doživljava više kao osobnu zadovoljštinu i sreću, a puno manje kao posao. „Neka vas Bog čuva, ali čuvajte se i sami, čuvajte jedni druge. Vjerujem da se svako malo sjetite Hrvatske i znajte da ona misli i na vas“, poručio je okupljenim iseljenicima i njihovim potomcima kojih se okupilo više od stotinu.

  Susretom s hrvatskom zajednicom u Sao Paulu predsjednik Milanović završio je svoj službeni posjet Brazilu u koji je stigao kao prvi predsjednik hrvatske države koji je posjetio najveću zemlju južne Amerike. Prije toga sastao se je i s predstavnicima Hrvatsko-brazilske gospodarske komore. Riječ je o udruženju osnovanom prošle godine s ciljem da potaknu suradnju dviju država.

  Komoru je osnovala skupina stručnjaka, većinom hrvatskog podrijetla i sa snažnom povezanošću sa zajednicom, s raznovrsnim znanjima i iskustvima u mnogim područjima. Kako su kazali na sastanku s predsjednikom Milanovićem, žele potaknuti razvoj trgovinskih odnosa, mogućnosti ulaganja te kulturnu, akademsku i tehnološku razmjenu između Hrvatske i Brazila.

  Prema službenim izvorima, u Brazilu živi oko 80.000 Hrvata i njihovih potomaka. Samo mali broj hrvatskih iseljenika u Brazilu govori hrvatski jezik, a jedan je od razloga tome i činjenica što u zadnjih 50-ak godina nije bilo novih useljenika u Brazil. U Brazilu nema puno hrvatskih udruga, a upravo u Sao Paulu djeluju dva najznačajnija hrvatska društva: Croatia Sacra Paulistana (SACRA) i Sociedade Amigos da Dalmacia (Društvo prijatelja Dalmacije – SADA).

  Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.