d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  QUO VADIS HRVATSKA Dobrodošlica novom informativnom mediju Croatians Online, o Hrvatskoj i Hrvatima te osvrt na postojeće medije

  Pod gore navedenim naslovom na adresu uredništva Croatians Online stigao je komentar našeg čitatelja iz New Yorka Deana E. Dujmovića, koji prenosimo u cijelosti.

  Ako dio medija u svijetu i kod nas nije sposoban financirati svoje djelovanje u potpunosti, znači netko ili neki to rade iz vlastitih sredstava. Tada se nameće pitanje kome to koristi i zašto se to radi?  Ako još i znamo i da većinu medija primjerice u SAD-u drži samo 6 velikih medijskih kompanija i gdje malih, nezavisnih medija gotovo da i nema ili su istisnuti na margine svjetskog informiranja, mora za to postojati razlog. To su činjenice koje se stalno zanemaruju. Iza medija gotovo uvijek postoje politički, a iza toga i jaki ekonomski interesi tako da su mediji uvijek u službi formiranja mišljenja kroz manipulaciju informacijama. Nameću se mišljenja koja odgovaraju financijerima tih medija.

  Pojedini domaći spretni poduzetnici uspjeli su sebi odvojiti i privatizirati dio Hrvatske privrede, dok je noseći dio našeg privrednog bogatstva ili uništen ili prešao u strano vlasništvo investitorima koji se često dobro kriju iza svjetskih investicijskih udruga. ‘91, sve u Hrvatskoj je bilo u vlasništvu Hrvata; 100% je pripadalo ili Hrvatskoj državi ili Hrvatskim građanima, a nešto i subjektima susjednih republika bivše države. Bilo bi interesantno i bojim se porazno saznati koliko je sada ostalo u vlasništvu Hrvatske države i Hrvata. Za očekivati je da mediji o tome šute.  Štite svoje nalogodavce. Uništen nam je dio privrede, da ne budemo konkurentni stranim kompanijama, a kapitalni dio otuđen i dovedeni smo u stanje konzumenata stranih brendova, proizvoda i usluga. Građani osiromašeni nespretno i, dodao bih, kriminalno izvedenom privatizacijom do te mjere da gube dostojanstvo u borbi za opstankom.

  A mediji… gleda se televizija, čitaju novine, prate službene vijesti preko internetskih portala koje nam nude krojene informacije gdje se narod podijelio između političkih partija (a gdje se Američkoj ambasadi u Hrvatskoj iz pozadine dozvoljava vršiti jaki politički utjecaj), onih koji imaju i onih koji nemaju, sve po starom receptu koji se nad masana koristi još od Rima, “podijeli pa vladaj”.

  Iza kulisa, moćnici se sve više bogate i konstantno izvlače imovinsku korist iz naše domovine i da se rijetko, iz svih tih medija,  govori istina o kontinuiranom procesu osiromašenja Hrvatske i Hrvata. Priča  nam se o demokraciji koja se manipulira zakulisnim pritiscima, ali i medijima koji promoviraju razne interese izvana kao bitne interese Hrvata i Hrvatske države. Bili smo svjedoci između ostalog dolaskom na vodeće položaje u vladi osobama “palim s neba” i međupartijskim mešetarenjima s ljudima na čelu Hrvatske države koji uslužno služe interesima stranog kapitala, vođenim uskim elitama i time nas de facto doveli u položaj privredne i političke okupacije.

  Europska Unija? Bastion demokracije i brige za prava građana? Gledamo natpise po Hrvatskoj “… djelomično financirano sredstvima iz fondova Europske unije”, a ne govori nam se kolika sredstva i novac iz Hrvatske iznose prvenstveno Banke u stranom vlasništvu i velike svjetske korporacije koje su za male novce pokupovale sve ono sto vrijedi od Hrvatske privrede gdje su INA, PLIVA i druge veće, strateški važne Hrvatske kompanije prodane, možemo to slobodno tvrditi, pod čudnim okolnostima. Da li znamo detalje tih prodaja i njihove nosioce? Te transakcije su nama, hrvatskim građanima kojima je činjenično to oduzeto, dobrim dijelom još uvijek nepoznate.

  Istovremeno, ti mediji plasiraju nikad dovoljno važnih komentara i informacija o nogometnom susretu nekog portugalskog kluba i škotskog kluba, što je koja poznata osoba obukla u nekoj prigodi, tko je koga prevario u nekoj eksponiranoj vezi.

  Slavimo stogodišnji san Hrvatske? Koji? Nemamo do kraja definirane granice niti sa Slovenijom niti Bosnom, niti Srbijom niti Crnom Gorom, nemamo našu vojsku već malu vojnu organizaciju u službi vodećih sila, naših partnera koji nas koriste za produbljenje njihovih interesa, nemamo našu valutu, te prema tim važnijim činiocima državnosti, zapravo i nemamo ni Hrvatsku državu. Nametnuti su nam zakoni za koje nitko nije glasao (niti u EU niti u Hrvatskom parlamentu). Ugurani smo u NATO i EU bez javne rasprave i glasanja. Tisućljetni san se pretvorio u opljačkan narod na periferiji Europe sa Hrvatima, kao radnicima u stranim kompanijama i konzumente stranih proizvoda sa turizmom kao glavnom i gotovo jedinom ozbiljnom privrednom granom. Eto, konačno smo dočekali toliko željenu Coca Colu i Mc Donald’s, a izgubili prosperitet i budućnost. Hrvatski narod je na te promjene “glasao nogama” tako da smo 20% stanovništva izgubili iseljenjem u zadnjih 30-ak godina, najvjerojatnije trajno. Da li smo to možda sanjali? Tko nam može pomoći da nam se skine mrena sa očiju, pomogne da budemo svoji na svome, da sami sebi planiramo i stvaramo budućnost što je uistinski san generacija Hrvata?

  Kako obuzdati  tuđinske medije koji oblikuju naše javno mišljenje potmognuti s ”fact checking” organizacijama kojima je zadatak da diskreditiraju svako odstupanje od službenih narativa i da nas uvjere da je sve sjajno i bajno i naravno, da nam ukažu da  će uskoro biti još i bolje?

  Hrvati su mali narod, u Hrvatskoj živi manje od 4.000.000 građana. Nastavak depopulacije, negativni priraštaj, imigracije neeuropskih naroda, moralno i privredno propadanja, vodi u nestanak Hrvatske države i Hrvatskog naroda o čemu se ne govori niti ne piše. Nedostaje informiranost, interes, odlučnost a dodao bih i hrabrost naših građana da se uspori taj proces. Na nestanak naše kulture i otuđenje jednog od najljepših i najugodnijih mjesta za život na našoj planeti se, siguran sam, već gleda sa strane. Mediji koji bi promovirali usko Hrvatske interese nam tu mogu pomoći.

  Dean E. Dujmović

  New York City, travanj 2024.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.