d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Rim: Dodijeljene nagrade “Žena godine” 2024.

  Kulturna udruga “Hrvatsko-talijanski mozaik” Rim koja svojim mnogobrojnim aktivnostima okuplja najveći broj Hrvata i nudi razne aktivnosti u ovom gradu, svake godine dodjeljuje priznanje ženama koje su svojim djelovanjem najviše pridonijele širenju hrvatske tradicije i kulture i općenito promociji Hrvatske, u Italiji.

  Nagradu su ove godine dobile Alma Kumbarić i Tatjana Pavelić.

  Alma Kumbarić je žena koja veliku važnost predaje očuvanju i promoviranju hrvatske kulturne baštine i tradicije, kako u vlastitoj hrvatsko-talijanskoj obitelji tako i izvan nje. Rođena je u Slavonskom Brodu, fakultetsko obrazovana i radno iskustvo stekla je na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje je radila kao znanstveni novak sve do preseljenja u Rim.

  U Rimu nastavlja znanstveno istraživanje i rad na sveučilištu Roma Tre, gdje ponovo brani diplomske radove a potom i Doktorsku disertaciju iz Biologije (teme iz područja botanike). Slobodno vrijeme posvećuje velikom broju aktivnosti od kojih joj najdraže mjesto zauzima izrada slastica i cake design.

  Aktivna je članica udruge te je sudjelovala u velikom broju projekata. Udana je za Talijana i ima dvoje djece. Odradila je nekoliko prezentacija i predavanja za udrugu: “Izvorno hrvatsko uz ženske ćakule” Izrada licitara i paprenjaka,  predavanje o Lavandi, Molizaiko 7 i to nije kraj. Izradila je mnoštvo kolača i torti za svaku prezentaciju knjiga za Dan žena i ostalih mnogobrojnih manifestacije Mozaika i u tim prilikama Hrvatice u Rimu imale su priliku uživati u njenim kolačima.

  Tatjana Pavelić uvijek je spremna pomoći i donirati Hrvatsko Talijanskom Mozaiku Rim. Bivša studentica orijentalne filologije Arapskog i Turskog jezika. Sanjala je posao na bliskom istoku u svojoj struci kojeg nikada nije pronašla. U Rimu je upoznala svoga supruga. Radi od 12 do 16 sati dnevno i sve to radi sa strasti i ljubavlju. Njeno posao je složen zahtjeva ozbiljnost, preciznost i predanost, ali i vještu komunikaciju i sve je to savladala što smatra svojom najvećim uspjehom. Moramo napomenuti da od Europskog do svjetskog prvenstva u nogometu Udruga Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim organizira praćenje svih utakmica u centru Rima zahvaljujući Tanjinoj pomoći, kao i proslave Dana žena. Tanja Pavelić danas je uspiešna poduzetnica i vlasnica restorana, pizzerije, bara, enoteke i librerije u centru Rima.

  Foto: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.