d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Šibenik ima festival koji slavi vodu – ne propustite zanimljivi program!

  Šibenik je prije mnogo godina, točnije 1879. godine dobio pitku vodu, a više od 140 godina nakon toga događaja Šibenik ima Festival H2LO koji slavi vodu.
  Festival je to koji se ovih dana organizira u Krešimirovom gradu, a u čast prvih šest česmi koje su puštene u rad 1879. godine. Riječ je o česmama Rodićevac, Lottovac, Šupukovac, Katica, Sv. Nediljica, Wurmovac, a danas je u funkciji samo jedna od njih, česma Rodićevac. Tijekom Festivala organizatori iz Udruge na Maloj loži i TZ grada Šibenika priredili su brojne sadržaje; izložbe, radionice, kvizove i turističke ture po Šibeniku.

  Kako kažu, sve je krenulo od jedne male česme i ljubavi prema rodnom gradu te njegovim pitoresknim trgovima i popločanim ulicama. Proučavajući povijest rodnoga grada, došli su do saznanja da je upravo iz česme Rodićevac na trgu Mala loža 12. svibnja 1879. godine po prvi puta potekla pitka voda u Šibeniku. Vodovod je svečano otvorio Gavril barun Rodić, tadašnji namjesnik Dalmacije i počasni građanin Šibenika. Po njemu je česma Rodićevac, jedina preostala česma od tadašnjih šest, dobila ime.

  To im je bilo dovoljno da krenu s obilježavanjem dana kada je Šibenik dobio prvu pitku vodu iz vodovoda. H2LO manifestacija 2022. godine je održana po prvi put. Odvijala se na trgu Mala loža, a okupila je djecu i odrasle žitelje grada Šibenika te kroz edukativne, umjetničke, kreativne i zabavne sadržaje obilježila ovaj značajan događaj. Voda je život, i samo nekolicina ljudi na Zemlji ima privilegiju da može piti vodu iz česme.

  Mi još uvijek imamo tu mogućnost, no trebamo ulagati sve veće napore da sačuvamo svoju vodu i prirodu za nadolazeće generacije te da ih educiramo o važnosti savjesnog ponašanja prema okolini u kojoj živimo. Uz to, H2LO manifestacijom želimo ukazati i na važnost očuvanja kulturne baštine te ovakvim i sličnim sadržajima vratiti život u staru gradsku jezgru izvan samog srca sezone, poručuju organizatori.

  Prvi dan manifestacije privukao je veliki broj znatiželjnih Šibenčana svih dobi, a tako će biti i ove subote kad će svi putevi voditi na Malu ložu, stari, pomalo zaboravljeni trg u središtu grada koji je u davna vremena bio pun života. Život će mu makar nakratko vratiti i ovaj Festival koji baštini bogatu šibensku prošlost, s pogledom u lijepu budućnost.

  Foto: Pexels    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.