d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Tamburaši Paje Kolarića i gosti iz SAD-a na zajedničkom koncertu

   Slavonsko tamburaško društvo (STD) Pajo Kolarić iz Osijeka, koje ove godine obilježava 70 godina postojanja, u četvrtak je ispred osječkog Kulturnog centra održalo veliki tamburaški koncert na kojemu su im kao gosti nastupili tamburaši i folkloraši iz New Yorka i Pittsburgha. 

  Riječ je o čak 150 tamburaša iz Cokeburga okupljenih u ogranak Hrvatske bratske zajednice (HBZ) „St. George“ i folkloraškoj skupini iz NY-a koja djeluje pod nazivom „Kardinal Alojzije Stepinac“.

  Koncert je dio velike turneje gostiju iz SAD-a po Hrvatskoj.

  Organizator koncerta Denis Škugor, predsjednik STD Pajo Kolarić podsjetio je da „Pajo“ svoju 70. obljetnicu obilježava cijelu godinu i da je to bila prilika da ugoste Hrvate iz SAD-a i Kanade.

  “Mi smo već dva puta bili njihovi gosti u Americi, 1979. i 2022., i ovo je sada prvi puta da HBZ organizira Festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj, kazao je Škugor dodajući da je planirano da uz ovaj koncert gosti iz SAD-a i Kanade budu i gosti Đakovačkih vezova.

  Škugor je istaknuo da Hrvati iz SAD-a iniciraju ta druženja zbog toga da bi njihova djeca mogla vidjeti kako djeca i mladi u Hrvatskoj sviraju, za dodatni poticaj i motivaciju da nastave s očuvanjem tradicije, sviranjem i pjevanjem u folkloru što im je glavna misija u kojoj ih STD Pajo Kolarić podržava.

  Uz tamburaše i folkloraše, među gostima u Osijeku su bili i glavni predsjednik Nacionalnog odbora HBZ-a u Americi Edward W. Pazo koji je kazao da je jako važno da njihovi članovi održavaju kontakte s Hrvatskom.

  “Već 70 godina naši članovi održavaju koncerte u cijeloj Hrvatskoj, i mi promoviramo hrvatsku kulturu, jezik i povijest po SAD-u i Kanadi i cijelom svijetu”, kazao je Pazo.

  Misija im je, kako je istaknuto, promovirati, zaštititi i očuvati hrvatsko naslijeđe, kulturu i identitet u SAD-u i Kanadi u što ulažu puno truda i financija te rade s lokalnim grupama. Ovdje smo za njih, poručila je Bernadette M. Luketich-Sikaras.

  Uz stotinjak članova STD-a Pajo Kolarić na koncertu su nastupili i solisti Inga Ergotić, Maja Knežević, Željko Ergotić, Željko Lončarić Žec i Željko Witovsky.

  Izvor: Hina

  Foto: SLAVONSKO TAMBURAŠKO DRUŠTVO “PAJO KOLARIĆ”    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.