d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Turizam u Dalmaciji započeo prije 180 godina u – Šibeniku!

  Turizam je posljednjih godina glavna gospodarska grana u Dalmaciji, a da je naša regija odavno poznata kao turistička destinacija govori i podatak kako su prvi turisti u ovaj dio Hrvatske došli prije točno 180 godina i to u Šibenik.

  Stoga se Krešimirov grad s pravom računa kao mjesto u kojem je još u 19. stoljeću započeo turistički razvoj Dalmacije. Ponosan je na to Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika koji za Croatians Online navodi koji su gosti posjetili ovaj grad davnog 28. lipnja 1884. godine.

  “Prema dostupnim novinskim zapisima riječ je o 153 putnika na austrijskom brodu ‘Imperator’ koji se opisuju kao ‘passagieri della gita di piacere’, odnosno putnici koji putuju iz razonode, gušta. Kako je pisalo u tadašnjim novinama, a sve je otkrio šibenski kroničar Darko Gulin, oni su taj dan stigli većim brodom u Šibenik, a zatim se prekrcali u manji brod i krenuli prema NP Krka”, otkriva nam Karađole.

  Važnoj obljetnici u čast pripremili su ove godine sličan obilazak brodom iz Šibenika kako bi proslavili rutu koja je obilježila početak turizma u Dalmaciji.

  U čast toga događaja bit će priređen i koncert Šibenske narodne glazbe na znamenitoj Tvrđavi sv Mihovila, ovoga četvrtka.

  Šibenik se, kažu to svi, a pokazuju i brojke u turističkom smislu počeo buditi u posljednjih 10 do 15 godina. Otvaraju se hoteli, iznajmljuju apartmani, a tijekom ljeta se priređuju brojni koncerti i druga događanja. Turističkom razvoju grada pridonijele su i obnovljene tvrđave, a Šibenik je jedini na ovom dijelu Europe koji se može pohvaliti s čak četiri povijesne fortifikacije.

  Naravo, vrijedi napomenuti i čak dva nacionalna parka, Krka i Kornati.

  Sve to lijepo se uklapa u turističku priču Šibenika koju su davno otkrili i strani turisti, a njihova putovanja iz gušta nastavili i milijuni gostiju iz Hrvatske i svijeta.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.