d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  U Hrvatsku stiže više od 1.500 potomaka Hrvata iz Kanade i Amerike

  Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predstavnike Hrvatske bratske zajednice Amerike koji u Hrvatskoj borave povodom organizacije i održavanja Tamburaškog festivala u Zagrebu.

  U zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski 28. i 29. lipnja 2024., u organizaciji Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića, održava se Tamburaški festival „Tambura kroz generacije“. Na Festivalu će nastupiti više od 900 sudionika, roditelja i djece – odraslih i juniora svih ansambala, ali u Hrvatsku stižu i drugi članovi zajednice, po procjeni više od 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade, kazali su predstavnici Hrvatske bratske zajednice na sastanku.

  Tijekom razgovora su naveli da će ukupno 41 ansambl Hrvatske bratske zajednice iz SAD-a i Kanade, za ovu prigodu, doputovati u Zagreb kako bi sudjelovali na prvom zajedničkom Hrvatskom kulturnom festivalu članova Hrvatske bratske zajednice te svojim nastupima pokazati kako kroz svoj rad čuvaju hrvatsku baštinu. Na sastanku je također istaknuto kako ovakva glazbena i plesna prezentacija Hrvatske bratske zajednice i njezinih članova uvelike doprinosi izvrsnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Republike Hrvatske te ujedno pokazuje i veliki uspjeh koji je Hrvatska bratska zajednica ostvarila tijekom svih godina svog aktivnog djelovanja u uspostavljanju kulturne suradnje s Domovinom.

  Osim o Festivalu, na sastanku su predstavnici Hrvatske bratske zajednice informirali predsjednika Milanovića i o svojim drugim aktivnostima kao i o izazovima s kojima se susreću tijekom svog rada i djelovanja. Hrvatska bratska zajednica osnovana je 1894. godine i bratsko je dobrotvorno društvo hrvatskog iseljeništva čije je središte smješteno u Pittsburghu.

  U izaslanstvu Hrvatske bratske zajednice Amerike bili su glavni predsjednik i predsjednik Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Edward W. Pezo, glavna tajnica/blagajnica i tajnica Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Bernadette M. Luketich-Sikaras, izvršni potpredsjednik i član Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Franjo Bertović, drugi potpredsjednik i član Nacionalnog upravnog odbora Michael J. Ricci, predsjednik Upravnog vijeća i član Nacionalnog upravnog odbora Daniel C. Kochis, tajnica Upravnog vijeća i članica Nacionalnog upravnog odbora Ruth Sepich, članovi Upravnog vijeća i članovi Nacionalnog upravnog odbora John Miksich, Robert Luketic, Edward Sambol, Wayne Vlasic i John Staresinic, urednici časopisa Zajedničar Ivan Begg i Lorraine Turkall te ravnatelj Fraternalističkih programa Derek Hohn.

  Uz Predsjednika Republike bili su savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić i rukovoditeljica Službe za kulturu, obrazovanje, znanost i nakladništvo Hrvatske matice iseljenika Ivana Dvorneković.


  FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.