d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  U Vukovaru na Dan Grada otvoren 6. Festival SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ

  Na Dan Grada Vukovara svečano otvoren  6. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

  U Vukovar od jučer pristižu posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske

  Na Dan grada Vukovara, 3. svibnja, jučer je u Vukovaru svečano otvoren 6. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. Tijekom puna tri dana, ovaj će jedinstven festival u Vukovaru okupiti Hrvatsku u malom, uz središnju temu autohtonih hrvatskih jela. Uz čak 600 sudionika koji će predstavljati sve najbolje od hrvatske zaštićene nematerijalne kulturne baštine, predstavit će se i neke od najznačajnijih turističkih manifestacija i destinacije, a posjetitelje očekuju i eno-gastro prezentacije s tradicionalnim hrvatskim delicijama i ponajboljim vinima, dječji programi i kreativne radionice, ulična kazališta i bogat zabavno-koncertni program. 

  „Sva bogatstva nematerijalne kulturne baštine ponovno su došla u naš grad!“ naglasio je na početku jučerašnjeg svečanog otvorenja festivala „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac te je posebno istaknuo da ovaj festival pokazuje zajedništvo Hrvatske u Vukovaru, dodajući da je iznimno važno čuvati  bogatstvo  hrvatske nematerijalne baštine, koja se može očuvati samo prenošenjem na mlađe generacije.

  Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić tijekom svečanog otvorenja naglasila je da je Festival od iznimnog značaja za Vukovar i u turističkom  smislu,  jer privlači brojne posjetitelje, što generira pozitivne turističke brojke. „Vukovar razvija turizam manifestacija, a ovo je jedna od manifestacija koja zaista privlači turiste. Smještajni kapaciteti su popunjeni, što govori puno o njenoj vrijednosti. Broj noćenja se povećava za oko 30 posto u vrijeme festivala i to su sjajni rezultati. Sigurni smo da će se brojne djelatnosti turizma, poput ove, uz memorijalni turizam koji je u Vukovaru najzastupljeniji, velikim koracima razvijati u budućnosti“, istaknula je Marina Sekulić.

  A svo bogatstvo festivalskog programa u kojem će posjetitelji moći uživati do nedjelje 5. svibnja očitovalo se i već i samim programom jučerašnjeg svečanog otvorenja u kojem su svoju kulturnu povijest i tradiciju najrazličitijih krajeva Hrvatske predstavili Viteško udruženje Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Kraljice iz Gorjana – Ljelje, povijesno-plesna udruga Kontea iz Konjščine, povijesna postrojba Vitezovi Vranski iz Pakoštana,  Sinjske mažoretkinje i mali alkari, KUD Tena iz Đakova, KUD Kolo iz Vukovara, KUD Sveti Juraj iz Krasa na otoku Krku, dječja skupina FA Zagreb-Markovac iz Zagreba, KUD Bjelovar iz Bjelovara, KUD Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUU Milan Begović iz Vrlike, Bjelovarski graničari-husari 1756 iz Bjelovara, HORKUD Golub iz Bjelovara, Udruga žena Katarina Zrinski iz Bjelovara, vokalni sastav Kantalice iz Zadra i vokalni ansambl L.I.P.E. iz Siska.

  Festival, koji je tijekom punih šest godina izrastao u  vukovarsku tradiciju, postao je jedan od najznačajnijih festivala u Hrvatskoj, a ove je godine proširen na čak pet lokacija. Tako se uz središnju pozornicu na Trgu Republike Hrvatske, program odvija na Vukovarskom korzu, u perivoju dvorca Eltz, na šetnici uz Dunav i u amfiteatru podno Vukovarskog vodotornja.

  Zbog kišnog vremena, veći dio programa prvog festivalskog dana održan je u Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“, no već danas i u nedjelju, program će se po planu odvijati na Trgu Republike Hrvatske i brojnim drugim gradskim lokacijama.

  Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja Festivala, u večernjim satima, program prvog festivalskog dana završen je velikim koncertom kojeg je održao popularni Jole u punoj Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“.  

  Partner ovogodišnjeg izdanja Festivala je TZ Bjelovar-Bilogora koji će danas, u subotu, 4. svibnja u perivoju dvorca Eltz s početkom u 20 h upriličiti  program „Bilo Bilogore-Bilo Hrvatske“ s više od stotine kostimiranih sudionika. Dodatna atrakcija drugog festivalskog dana je i posebna izložba solarnih automobila “SOELA” koju posjetitelji mogu obići na Trgu Republike Hrvatske, od 10 sati.

  Organizatori ovogodišnjeg Festivala su Grad Vukovar, TZ grada Vukovara, agencija Organizatori bez granica i Hrvatska kuća „Materina priča“. Uz TZ Bilogora-Bjelovar, kao partneri Festivala, ove godine sudjeluju Zadruga Vrhunsko vukovarsko, Gradski muzej Vukovar, Lovačko društvo Zrinski i Vukovarski vodotoranj.

  Sve detalje programa 6. festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ potražite na službenoj web-stranici Festivala: https://svizajedno.eu/#!/program    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.