d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Veleposlanstvo u BiH poziva birače da se registriraju za izbore

  Hrvatsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini uputilo je u četvrtak poziv na registraciju svim hrvatskim državljanima koji na dan izbora za Hrvatski sabor kane iskoristiti svoje glasačko pravo, prenosi Hina.

  Glasanje za novi saziv Hrvatskog sabora u BiH će biti organizirano 16. i 17. travnja u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju.

  U pozivu hrvatskog veleposlanstva za aktivnu registraciju birača stoji kako se on odnosi na hrvatske državljane s prebivalištem u Hrvatskoj koji će na dan izbora boraviti u BiH kao i na one bez prebivališta u Hrvatskoj.

  Birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta ako žele glasati u inozemstvu mogu podnijeti “zahtjev za prethodnu registraciju” u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

  Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, odnosno stalno žive u BiH, registriraju se za glasanje po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev.

  Oni koji imaju hrvatsku osobnu iskaznicu s označenim prebivalištem izvan Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici.

  Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti “zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije”.

  Birači bez hrvatske osobne iskaznice trebaju podnijeti “zahtjev za aktivnu registraciju” kako bi mogli glasati u inozemstvu ili Hrvatskoj.

  Svi zahtjevi za aktivnu registraciju i zahtjevi za promjenu mjesta aktivne registracije podnose se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili nadležnom uredu javne uprave u Hrvatskoj ako će na dan izbora boraviti u Hrvatskoj.

  Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjeve mogu podnijeti i na taj način.

  Rok za predaju zahtjeva istječe 6. travnja.

  Foto: Pexels    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.