d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Započelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes

  Misnim slavljem u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, danas 21. svibnja 2024., započelo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj.

  Hodočašće će trajati od 21. do 28. svibnja, tijekom kojeg će se hrvatski vojnici, policajci, branitelji i vatrogasci, hrvatski ratni vojni invalidi, vatrogasci, članovi obitelji hrvatskih branitelja, njih preko tisuću, uključiti i u 64. međunarodno vojno hodočašće. I ove godine je predviđeno da na Međunarodnom vojnom hodočašću, koje se odvija pod geslom “Neka mi dolaze u procesiji”, sudjeluje preko 14 tisuća hodočasnika iz više od 40 država iz raznih strana svijeta.

  Biskup Bogdan u svojoj je homiliji naglasio kako je hodočašće uspjelo ako pomogne u iskustvu osobne vjere, u susretu mene s Bogom i Boga sa mnom: “U nadi i ljubavi gledamo prema nebu, idemo Mariji i mjestu gdje su se na poseban način 1858. godine susreli nebo i zemlja”, rekao je vojni ordinarij.

  “Hodočašće je zajedničarski cilj sinova i kćeri Božjih”, naglasio je biskup Bogdan zazvavši na sve hodočasnike Božji blagoslov i zagovor Majke Božje.

  Prije polaska na put, hodočasnicima su se obratili generalni vikar i koordinator hodočašća don Marko Medo, koji je pozdravio hodočasnike pozvavši sve da dostojno predstavljaju svoju crkvu i svoju zemlju Hrvatsku.

  Zapovjednik 30. hodočašća brigadni general Željko Ljubas naglasio je da na ovom hodočašću svi hodočasnici osobno grade kapelicu, odnosno učvršćuju vjeru: “U našim mislima su svi oni koji više nisu s nama. Vjera nam je pomogla u najtežim trenutcima”.

  Pozdravljajući hodočasnike, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je vojnom biskupu Juri Bogdanu i Vojnom ordinarijatu na svemu što čine u svome poslanju te pozvao hodočasnike da ne zaborave kako predstavljaju Republiku Hrvatsku koja je stvorena u Domovinskom ratu. “Nosite svoje nakane, ni u jednom trenutku nemojte zaboraviti naše žrtve. Molite za obitelji, za naš narod da nam podari zajedništvo i optimizam”, rekao je ministar.

  Na kraju misnog slavlja, biskup Bogdan je nad hodočasnicima izmolio blagoslovnu molitvu hodočasnika na polasku. Potom se hodočasnička kolona autobusima uputila prema graničnom prijelazu Bregana i dalje prema Francuskoj.

  Misnom slavlju u ispunjenoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Branko Hrg i izaslanik ministra unutarnjih poslova, ujedno i zamjenik zapovjednika hodočašća Dragan Tokić. Misu je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom don Markom Medom i drugim vojnim i policijskim kapelanima.

  Hodočašće predvodi vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan. Glavni koordinator hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Ljubas, a zamjenik zapovjednika je policijski savjetnik Dragan Tokić.

  Pratnju i duhovnu pomoć i potporu na hodočašću pružaju vojni i policijski kapelani, djelatnici Samostalnog odjela Ministarstva obrane za potporu Vojnom ordinarijatu, djelatnici Samostalne službe Ministarstva unutarnjih poslova za suradnju s Vojnim ordinarijatom i djelatnici Vojnog ordinarijata.

  Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Ovogodišnje vojno hodočašće jubilarno je trideseto.

  Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lourdske krenuli su i djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

  Hodočašće je nastalo na inicijativu nekolicine vojnih kapelana u duhu pomirbe i učvršćenja mira dotadašnjih zaraćenih strana Francuske i Njemačke. Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo je ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila se među vojskama različitih zemalja. Od 1958. godine Vojno hodočašće je poprimilo međunarodni karakter.

  Izvor i foto: MORH    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.