d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Naše vodeno blago: Znanstvenici istražuju imotska jezera

  Imotska jezera odavno plijene pažnju na tisuće turista, a sada su i tema znanstvenicima jer je u tijeku velika međunarodna interdisciplinarna ekspedicija Imotska jezera 2024., u organizaciji ADIPA: Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne bioraznolikosti Hrvatske, TZ Imota te JU More i krš. Znanstvenici će uz logistiku predstavnika domaćih institucija istraživati Lokvičićka te ostala jezera na području Imotske krajine.

  Luka Kolovrat, direktor TZ Imota sretan je što uz brojne turiste i znanstvenici posjećuju ovaj kraj, podsjećajući kako su odavno započela istraživanja na ovome području. “Sustavna istraživanja imotskih jezera i izvora započela su 2017. godine, a svih ovih godina pokrovitelj ekspedicija je TZ Imota uz JU More i krš, Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije, te Hrvatsku turističku zajednicu. Tijekom prijašnjih ekspedicija zaronili smo do dna Crvenog jezera, naišli smo na neke nove vrste do sada nepoznate znanosti poput nove alge”, kaže Kolovrat.

  Ovoga puta plan im je istražiti i zaroniti u ostala jezera Imotske krajine kako bi onda imali pravu sliku našeg vodenog blaga.

  “Ovo je peta ekspedicija od 2017., a svakim novim istraživanjem otkrivamo neke nove i vrlo
  zanimljive elemente. Na našem području imamo toliko prirodnih fenomena koji se rijetko mogu
  vidjeti na ovako malom području. Moramo također paziti da kroz turizam ne dovedemo do bilo
  kojega nivoa devastacije tih prirodnih fenomena. Tijekom istraživanja radi se i opsežna foto i
  video dokumentacija kako ona iz zraka, ona snimljena pod vodom te konačno u kabinetima sa
  makro snimanjima, kaže Kolovrat, navodeći kako će se ta dokumentacija objavljivati u obliku
  znanstvenih radova, ali i u svrhu promocije destinacije.”

  “Ja se također povremeno priključim veseloj ekipi na terenu i odradim neki manji dio, ove godine je to batimetrija Lokvičićkih jezera i ti dani na poslu su mi uvijek puno draži od onih kancelarijskih”, govori Kolovrat.

  Batimetrija je grana oceanografije koja mjeri i analizira dubine u moru, jezeru ili rijeci. Na temelju izmjere dubina izrađuju se batimetrijske karte na kojima se s pomoću izobata može odrediti reljef dna. Batimetrijske karte redovito se izrađuju u nijansama plave boje koja od svjetlijih tonova na manjim dubinama prelazi u zagasitije tonove što su dubine veće

  Znanstvenicima se pridružio i Imoćanima dobro poznati Francuz Frederic Swierczynski, čovjek koji je 2017. godine zaronio do dna Crvenog jezera. Nakon jezeria u općini Lokvičići, slijedi Zeleno jezero, Krčevac, Lasića Vrilo i izvori rijeke Vrljike. Plan je zaroniti u sva spomenuta jezera i izvore te uzeti uzorke sedimenta i stijena.
  Nakon terenskog rada i prikupljenih uzoraka i podataka, znanstvenike čeka i veliki posao u laboratoriju, a poseban naglasak odnosit će se na: geomorfološka, geološka, speleološka, fizikalno-kemijska, arheološko povijesna, klimatska, genetička i ostala istraživanja.

  Sve to još jednom će pokazati da je uz brojne ljepote ovoga područja, Imotska krajina bogata i mnogim znanstvenim vrijednostima.    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.