d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Američki Hrvati stipendiraju nadarene studente u domovini

  Hrvatska školska zaklada, najveća hrvatsko-američka organizacija za stipendiranje nadarenih studenata u domovini, koja je u Kaliforniji osnovana prije 35 godina, raspisala je natječaj za izbor novih stipendista, koje će stipendirati tijekom njihova cjelokupnog studija na jednom od hrvatskih sveučilišta. Stipendije mogu dobiti studenti koji ovog proljeća završavaju gimnaziju ili srednju školu u Hrvatskoj ili Bosni Hercegovini te namjeravaju upisati prvu godinu preddiplomskog studija.

  Važni kriteriji prilikom odabira studenata bit će izvrsnost tijekom dosadašnjeg školovanja, imovinsko stanje obitelji te studij koji upisuje.

  Odabrani ovogodišnji studenti primat će godišnju stipendiju u iznosu od 2.500 američkih dolara. Stipendija može trajati do pet godina, uključujući tri godine preddiplomskog i dvije godine diplomskog studija.

  Zainteresirani trebaju podnijeti prijavu s popratnom dokumentacijom isključivo on-line putem najkasnije do 15. svibnja ove godine. Informacije o potrebnim dokumentima možete pronaći na sljedećem linku, a prijavnicu možete popuniti ovdje.

  Zaklada je utemeljena 1989. godine, a stipendira nadarene studente u domovini od 1993. Do sada je – zahvaljujući materijalnoj potpori zaklade – diplomiralo više od 600 studenata na različitim fakultetima te danas kao vrhunski stručnjaci i lideri u svojim profesijama pomažu razvoju svoje zemlje. Geslo zaklade je «Stvaranje lidera kroz obrazovanje» a temeljna misija – pomoći Hrvatskoj ulažući u mlade i sposobne ljude, koji će u budućnosti nositi njezin razvoj. Trenutačno na hrvatskim sveučilištima, zahvaljujući potporama zaklade, studira 120 vrhunskih studenata. Zakladu volonterski vode ugledni američki Hrvati, a podržavaju je donatori iz SAD-a, uglavnom pripadnici prve, druge i treće generacije američkih Hrvata. Rad zaklade su proteka tri desetljeća podržali uglednici iz američke politike, uključujući i predsjednika Billa Clintona, koji je svojedobno ugostio stipendiste iz Hrvatske.

  Foto: Pexels    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.