d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Putujuća škola hrvatskog jezika i kulture stiže u Molise

  U četiri moliškohrvatska mjesta Mundimitru, Kruču, Filiču i Taveli će se održati projekt Putujuća škola u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI), Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (SDUHIRH), Zaklade “Agostina Piccoli” i udruge Jedna Musika, kao i lokalnih suradnika-udruga Naš život, Pro loco Tavenna i Hrvatske zajednice u Moliseu “Luigi Zara”.

  Program će se odvijati zasebno u svakome mjestu, uključit će tri radionice – jezičnu, dramsku i likovnu, a sudjelovat će djeca 4-14 godina. Radionice će voditi stručnjaci s bogatim iskustvom i priznanjima svoga rada: vanjski suradnici akademska kiparica Paula Bučar i učiteljica razredne nastave Anja Lovrenščak te Vedran Iskra iz SDUHIRH-a i Lada Kanajet Šimić iz HMI-ja. Djeca će igrom i stvaralaštvom učiti hrvatski jezik, razvijati govorne i komunikacijske sposobnosti, učiti o hrvatskoj kulturi te tako njegovati i očuvati hrvatski identitet. Nastava hrvatskoga jezika i kulture nije organizirana za djecu pripadnike moliškohrvatske zajednice pa je važnost održavanja projekta još veća.  

  Projekt Putujuća škola podrazumijeva radionice namijenjene djeci pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih zemalja, kao i drugih hrvatskih zajednica u svijetu, i provodi se u suradnji Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika. Osim temeljnoga cilja, učenja hrvatskoga jezika i drugih sastavnica hrvatskoga identiteta, ovim se programom ostvaruje i suradnja s mrežom hrvatskih škola, misija, udruga, društava, centara i drugih relevantnih institucija izvan Republike Hrvatske na provedbi zajedničkih programa za djecu i mlade. Dosad se projekt uspješno proveo u S. Makedoniji (u Skopju i Tetovu, u svibnju 2022.) i Sloveniji (u Velenju u prosincu 2023.).

  Izvor: Hrvatska Matica iseljenika

  Foto: Pexels    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.