d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Žana Juras na bračkom dijalektu: Dvo kasila

  Otac Venko uvik je doma nosi svakakve odbočene stvori, a nojveće smeće.

  Tako jo još uvik imon modru dolčevitu cilu iskrpjenu i talijonsku crvenu vjetrovku koja mi danas služi kad gren u pečurve da me lovci ne upučedu i da me muž nojde kad se izgubin u šumu. Te dvi stvori tata je nošo na smeće i s njima je slavodobitno mami doni ogromni crni debeli hulahop u koji je ona mogla stat. Ni onda bilo Lidla i robe za trudnice po da se mama tamo ubuče. 

  Mami je napokon po zimi bilo teplo u noge sve do po škine.  O če ga je blagoslivjala.

  Osim robe koje je uvik falilo od kad ni bilo paketi iz Amerike, tata je brinu i za druge stvori s naglaskom na to če će bit kad on umre i kako ćemo svi umrit od glodi bez njega. I nećemo imat niti za ga pokopat. 

  A kad se govori o sprovodu,  onda je nojveći trošak kasil.

  Još dok su nono Morko i none Marija bili živi tata je sto atento posli sprovoda komu kasil neće moć u store uske grebe po ga se moralo pokopat u lancun. A kasil bi osto u molu kućicu na grobje. Svojta ni došla po kasile, a šćeta je bocit ili izgorit i tako tata doni doma dvo  second hand kasila. 

  Mama poludila. “Nos ća to iz dvora !!!!” I tata je moro poslušot i odni hi je u Janetovice vrtal di je u jednu štalu držo trovu za beštije. Smisti on tamo kasile i pokri hi trovon. Računo je da je nono i none nećedu još dugo. 

  Janetovice vrtal bi je omiljeno igralište i logor za dicu iz svinjca. Dica su skokala po trovi,  a nje je bilo sve manje i manje po su jedon put dica otkrili kasile i počeli bižat i škrikat: “Nošli smo mrtvace ! Ovamo su mrtvaci !!!!” 

  Miljenko Ture je poludi i naredi tati da odnese kasile ća.

  Tako hi je tata doni nose doma i sakri u konobu. Manjega u veći, sve pokri i namisti. Onda je umro nono Morko i jedon se kasil iskoristi. Ali none Marija je umrla u bolnicu i tako zamrsila tatinu računicu. Osto je kasil viška. Njega je naminu sebi.

  Mama se čudila kako je tata jemo kasil za nonota, a znali smo svi da su hi istiroli iz Janetovice. Tako je počela potragu i nošla drugi kasil. 

  Odma je naredila da ga ispid nje iscipo. Barenko je niko vrime bilo dašćici za potpalu. 

  Tata nju to nikad ni zaboravi. I kad je prošlo vrime i kad se razboli, onda nju se osveti.

  Kad bi mama išla do butige i ostavila ga somega, on bi se probuko u veštit, lego na posteju, stavi krunicu okolo ruk i pravi se da je umro.

  Da je u konobu bi kasil, bi bi išo i lego u njega. 

  Ma u konobu već ni bilo kasili.

  Autor: Žana Juras    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.