d

The Point Newsletter

  Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

  Follow Point

  Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

  Predstavljena društvena igra s hrvatskim i kršćanskim simbolima

  Zűrich – Hrvatska katolička misija Zűrich organizirala je predstavljanje društvene igre s kršćanskim simbolima „Bingoli“ u dvorani župe sv. Feliksa i Regule u četvrtak, 11. travnja 2024. Društvenu igru s kršćanskim i hrvatskim simbolima osmislila je mag. prim. educ. Gabrijela Dragičević, koje je članica HKM Zűrich. Program predstavljanja vodio je misionar mr. teol. fra Goran Azinović, a za vrijeme predstavljanja Misijski dječji zbor pod vodstvom prof. Petre Hrvačić je otpjevavao tri pjesme. Predstavljači su bili prof. dr. sc. fra Iko Skoko i mr. sc. Marta Ramos.

  U prvom dijelu fra Iko je govorio o razvoju komunikacije kod djece do sedam godina. Mr. sc. Marta Ramos, koja je i sama majka troje djece, govorila je o važnosti igre roditelja s djecom. Napomenula je kako je teško nabaviti jednu društvenu igru koja koristi kršćanske i hrvatske simbole. Zahvalila je Gabrijeli što je uspjela osmisliti igru koja neće koristiti isključivo samo djeci nego cijeloj obitelji.

  Autorica igre je u uvodnom dijelu svoga predstavljanja govorila o nastanku obrta Filotea koji će se primarno posvetiti osmišljavanju i realiziranju igara za djecu i mlade. Napomenula je kako je i naziv Filotea izrastao iz njenog osobnog susreta s knjigom sv. Franje Saleškog kroz koju je i osobno rasla u vjeri, a što je cilj i sa ovim igrama – dječji i obiteljski rast u vjeri. U daljnjem svojem predstavljanju Gabriela je govorila o ideji i nastanku igre Bingoli. Igra ima pet tema: 1. Uskrs, 2. Božić, 3. Noina arka, 4. Hrvatski sveci i blaženici i 5. Hrvatske katedrala.

  Teme su oslikane na većim krugovima, a na malim krugovima (35) su sve slike s velikih krugova. Poticaj osmišljavanje igre bio joj je manjak kršćanskog sadržaja u odgoju i igri najmlađih. Cilj igre jest kod djeteta razvijati vještine: zapažanja, komunikacija i razlikovanja. A tema koje je izabrala pomažu upoznavati i izgrađivati kršćanski identitet i hrvatsku kulturu. Ilustracije je oslikala umjetnica Višnja Mihatov Barić.

  Na koncu predstavljanja Gabrijela je zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji predstavljanja i svim nazočnima, te najavila novu igru koja će biti za djecu starijeg uzrasta.

  Izvor i foto: HKM Zürich    

  Listen to Croatians Online here:


     
    

  Croatian American Media Association Corp is a tax exempt organization under Section 501 c(3) of the Internal Revenue Code (EIN # 99-1591741). Your donation is greatly appreciated and will be used to support our mission. Your contribution is tax deductible to the full extent permitted by law.